Ontdekking biomarker in bloed kan diagnose glioblastoom mogelijk vereenvoudigen

januari 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
x-ray of brain showing tumor. Computer generated images with correct male anatomy, showing brain with a glowing tumor inside.

Gliobastoom is een agressieve vorm van hersenkanker waar geen genezing voor bestaat, en die een dodelijke afloop heeft, vaak al binnen een jaar na diagnose. De ziekte is moeilijk te diagnosticeren omdat symptomen pas laat optreden en niet altijd in verband worden gebracht met glioblastoom. Onderzoekers aan de universiteit van Sussex (Verenigd Koninkrijk) hebben nu mogelijk een bloedtest ontwikkeld waarmee de ziekte sneller opgespoord en dus ook eerder behandeld kan worden. Wetenschappelijk tijdschrift Biomedicines publiceerde dit onderzoek onlangs.

Extracellulaire vesikels

Het gaat om een mogelijke biomarker die is aangetroffen in extracellulaire vesikels. Extracellulaire vesikels zijn minuscule blaasjes die worden uitgescheiden door cellen. Ze spelen een rol in het overbrengen van informatie tussen cellen en zorgen dat biochemische processen goed verlopen.

Bloedmonster

Glioblastoom wordt normaliter gediagnosticeerd aan de hand van interpretatie van symptomen, MRI-scans en biopsieën van dunnedarmweefsel, die voor de patiënt zeer belastend zijn. Al in november 2019 wist hoofdonderzoeker prof. Giorgios Giamas specifieke biomarkers te ontdekken die glioblastoomcellen afgeven aan extracellulaire vesikels, op basis waarvan vastgesteld kan worden hoe agressief de kanker is. In een vervolgonderzoek, dat nu in Biomedicines is gepubliceerd, laten de wetenschappers zien dat de aanwezigheid van de biomarker in de extracellulaire vesikels ook door middel van een bloedmonster vastgesteld kan worden.

Verder onderzoek met meer bloedmonsters van glioblastoompatienten moet meer duidelijkheid brengen. Ook willen de onderzoekers weten of aan de hand van bloedmonsters gemonitord kan worden hoe een behandeling aanslaat. Zo kan waargenomen worden of de biomarkers in de extracellulaire vesikels veranderen of zelfs verdwijnen als gevolg van een behandeling.

Referentie

Cilibrasi C, Simon T, Giamas G. et al. Definition of an Inflammatory Biomarker Signature in Plasma-Derived Extracellular Vesicles of Glioblastoma Patients. Biomedicines. 2022 Jan 7;10(1):125. doi: 10.3390/biomedicines10010125. PMID: 35052804.