Nooit meer een pil vergeten in te nemen dankzij slim medicijnendoosje Sensemedic

februari 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Medicijnen vergeten in te nemen, of een keertje een pil overslaan omdat de bijwerkingen vervelend zijn. Wat de redenen ook zijn: het is niet aan te raden. Therapietrouw is een belangrijke factor in het al of niet slagen van een behandeling. In Nijmegen gaat een slim medicijnendoosje patiënten daarbij helpen.

Mensen die lijden aan chronische myeloïde leukemie (CML) en behandeld worden in het Radboudumc krijgen het speciale Sensemedic medicijndoosje. Dat monitort de inname op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen. Wanneer ze de medicijnen netjes op tijd innemen scoren ze daar punten mee.

Inloggen

Het slimme doosje is gekoppeld aan CMyLife, een platform van het Radboudumc dat patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp biedt. Als patiënten inloggen op het systeem kunnen ze inzien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw.

Belangrijk is wel om in kaart te brengen wat er de reden van is dat patiënten hun medicijnen niet, of verkeerd innemen. Is het simpelweg een kwestie van vergeten, of mijdt de patiënt de medicijnen, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen? Door de apotheek meer informatie over die bijwerkingen te laten geven, naast extra verpleegkundige zorg en het sturen van geheugensteuntjes via sms moet de therapietrouw verbeteren, is de hoop.

Platform

Henk Schwietert van Evalan, het bedrijf achter de Sensemedic over het project: “Steeds meer zorgprofessionals en farmaceuten zien in dat het niet werkt als je tegen patiënten zegt: ’Hier zijn je medicijnen, veel succes.’ Door een integraal platform met uitleg, monitoring, begeleiding en ondersteuning kun je patiënten helpen bij het volhouden van de therapie.”