Nieuwe therapie met verwarmde chemo voor uitgezaaide eierstokkanker

juli 2019 Zorg van de toekomst Eline Feenstra
Leiden, South Holland, the Netherlands - April 15, 2011 : People leaving the main building of the Leiden University Medical Center, one of the eight medical centres in the Netherlands ; the LUMC currently employs as many as 7000 people.

De Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC)-behandeling wordt sinds 1 maart aangeboden in 10 gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland. Dit na een positief advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over de toepassing van buikspoeling met verwarmde chemotherapie bij eierstokkankerpatiënten met uitzaaiingen in de buikholte.

Onder leiding van gynaecoloog-oncoloog Willemien van Driel (LUMC en het Antoni van Leeuwenhoek) is afgelopen jaren onderzocht wat de effecten van de HIPEC-behandeling zijn. In januari 2018 werden de positieve onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift The New England Journal of Medicine (NEJM).

De studie vond plaats in zes Nederlandse en twee Belgische centra en toont aan dat drie jaar na een HIPEC-behandeling 14% meer vrouwen met gevorderde eierstokkanker in leven zijn dan na een behandeling zonder HIPEC. De behandeling heeft, ten opzichte van de behandeling zonder HIPEC, geen nadelige bijwerkingen en geeft geen verslechtering van kwaliteit van leven.

Vergoeding vanuit het basispakket

Dat de HIPEC-behandeling ook in Nederland wordt aangeboden is goed nieuws. Voorheen weken patiënten uit naar het buitenland voor de behandeling. Daarnaast zorgt het positieve advies van het ZIN dat de behandeling straks vanuit het basispakket vergoed wordt.

KWF Kankerbestrijding financiert de implementatie van de HIPEC-behandeling, zodat de introductie van deze behandeling in Nederland vlot kan verlopen. Zorgverleners hebben de landelijke richtlijn in 2018 aangepast en de organisatie van de zorg rondom HIPEC voorbereid. De HIPEC-behandeling wordt sinds 1 maart aangeboden in 10 Nederlandse ziekenhuizen: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, Catharina Ziekenhuis, Erasmus MC, LUMC, MS Twente, Maastricht UMC+, Radboud MC, UMC Groningen en UMC Utrecht.

Bron
1. LUMC https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Maart/1865952/?year=2019&month=2