Nieuwe signaalroute ontdekt bij Barret-slokdarm en oesofagiaal adenocarcinoom

september 2022 Wetenschap Willem van Altena
Esophageal cancer, 3D illustration showing malignant tumor in the human esophagus

Onderzoekers van de Case Western Reserve University School of Medicine en het Case Comprehensive Cancer center in Cleveland (Verenigde Staten) hebben een extreme vorm van activering ontdekt in een belangrijke signaalroute bij de ontwikkeling van een Barrett-slokdarm (‘Barret’s esophagus’, BE) en oesofagiaal adenocarcinoom (‘esphageal adenocarcinoma’, EAC). De bevindingen werden recent gepubliceerd in medisch vaktijdschrift Gastroenterology.

BE is een aandoening die wordt beschouwd als een pre-kankerstadium, en net als EAC gaat het daarbij om een uiterst agressieve, heterogene aandoening die vaak wordt geassocieerd met slechtere behandeluitkomsten met de huidige standaardzorg. Daarom is er een grote behoefte aan nieuwe behandelopties die zich op BE en EAC richten, om de overleving te verbeteren.

De onderzoekers in Cleveland voerden sequentiële analyses uit op het RNA in tumor biopten van BE, EAC, oesofagiaal plaveiselcelcarcinoom en maagkanker. Daarnaast werd een geïntegreerde analyse toegepast aan de hand van mathematische modellen, en testen met gekweekte cellen en proefdieren.

Efrine B2

Uit de geïntegreerde analyse bleek dat de signalering van efrine B2 (‘ephrine B2’, EphB2) bovenmatig geactiveerd was bij de meeste BE- en EAC-biopten. EphB2 is betrokken bij de regulering van diversen spijsverteringsprocessen, maar wordt ook in verband gebracht met het bekende oncogeen c-MYC.

De ontdekking van de onderzoekers in Cleveland wordt als zeer significant gezien als het gaat om het ontwikkelen van mogelijke nieuwe behandelingen voor deze patiënten. Momenteel zijn de beschikbaar immuuncheckpointremmers niet effectief voor het leeuwendeel van deze kankers. Maar een immuuntherapie die zich specifiek richt op kankercellen die EphB2 afscheiden kan nieuwe mogelijkheden bieden.

Hoofdauteur dr. Kishore Guda: “Niet eerder was geprobeerd om EphB2 te targeten in gastro-oesofagiale kankers. Als onze preklinische studies inderdaad de werkzaamheid van deze aanpak bevestigen, dan kan dit de basis zijn voor toekomstige klinische studies. Denk daarbij ook aan andere strategieën die zich op de EphB2 signaalroute richten, zoals antilichamen en chemische remmers, eventueel in combinatie met standaardbehandelingen, zowel in primaire als gemetastaseerde setting.”

Referentie

Venkitachalam S, Babu D, Ravillah D, et al. The Ephrin B2 Receptor Tyrosine Kinase Is a Regulator of Proto-oncogene MYC and Molecular Programs Central to Barrett’s Neoplasia. Gastroenterology. 2022 Jul