Nieuwe Mamma CT-scanner in Leiden biedt alternatief voor pijnlijke mammogrammen

oktober 2021 Actueel Willem van Altena

Deze week is op het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als eerste ziekenhuis in Nederland de Mamma CT scanner in gebruik genomen. En dat is goed nieuws voor vrouwen die een mammografie moeten ondergaan, wat vaak een onprettige en zelfs pijnlijke ervaring is. Het nieuwe apparaat kan op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel maken, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker.

Pijnlijk

Een mammogram is in feite niets anders dan een röntgenfoto van de borst. Maar om zo’n foto te maken moet de borst tussen twee steunplaten gelegd worden en samengedrukt worden. Dat kan erg pijnlijk zijn, en is een reden waarom sommige vrouwen afzien van het onderzoek. In Duitsland wordt de Mamma CT-techniek al langer gebruikt, en LUMC is nu als eerste ziekenhuis in Nederland ook op deze apparatuur overgestapt.

Het apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan gewoon op haar buik liggen en binnen 12 seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. Dat is veel comfortabeler is dan een traditionele mammografie.

De Mamma CT-scanner biedt nog meer voordeel. Een tumor in de borst ziet er op een mammogram uit als een witte plek omdat het weefsel van een tumor dichter is dan normaal borstweefsel. Maar bij vrouwen met dicht borstweefsel zijn tumoren veel minder goed zichtbaar. Sinds kort kunnen die vrouwen een MRI-scan ondergaan, maar zo’n scan is evenmin erg prettig, langdurig en relatief duur. De Mamma CT-scan levert echter ook gedetailleerde 3D-beelden, al is er wel soms een contrastvloeistof bij nodig.

Voorstadia

De Mamma CT-scan kan ook voorstadia van tumoren aantonen, de zogenaamde microverkalkingen. Verder biedt het uitkomst voor vrouwen met borstprothesen, deze kunnen door de nieuwe methode namelijk goed afgebeeld worden. Daarnaast is dankzij een nieuwe speciaal ontwikkelde techniek de stralenbelasting niet hoger dan die van een mammogram.

Niet elke vrouw die een borstonderzoek ondergaat kan in Leiden overigens met de Mamma CT-scanner gescreend worden. Vooralsnog wordt in Leiden eerst onderzocht welke vrouwen het meest gebaat zijn bij een Mamma CT-scan in plaats van een mammogram. Daarnaast zal gekeken worden of het apparaat zelf verbeterd kan worden zodat het sneller werkt. Ook wordt onderzocht of kunstmatige intelligentie een rol kan gaan spelen bij het beoordelen van de scans.

Bron

Persbericht LUMC