Mensen die veel brood eten lijken mogelijk een lagere kans op kanker te hebben

juli 2023 Beter Leven Willem van Altena

Is brood eten nou wel of niet gezond? Als het gaat om kanker: er is geen bewijs dat mensen die veel brood eten een grotere kans op kanker hebben. Dat blijkt uit een recente studie door wetenschappers van Arizona State University in de Verenigde Staten die onlangs werd gepresenteerd op het NUTRITION-congres in Boston. Er lijkt zelfs een verband te bestaan tussen broodconsumptie en een lager risico op darmkanker en totale sterfte door kanker.

Acrylamide

Brood bevat een chemische stof genaamd acrylamide, een stof die ontstaat bij de verbranding van organisch materiaal, en die dus in alle gebakken producten voorkomt. Van acrylamide is bekend dat het kankerverwekkend is. Omdat brood wereldwijd in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd vroegen onderzoekers aan de universiteit van Arizona zich af of er mogelijk een relatie was tussen broodconsumptie en een hoger risico op kanker.

Darmkanker

De wetenschappers voerden een categorische meta-analyse uit van 18 prospectieve cohortonderzoeken en focusten daarbij broodconsumptie en kankersterfte of -incidentie. Het bleek dat broodconsumptie niet geassocieerd was met een hoger kankerrisico. De groep met de hoogste broodinname had zelfs een 11% (Hazard Ratio [HR] = 0,89; 95%BCI, 0,81-0,97) lager risico op sterfte door kanker en een 10% (HR = 0,9; 95% BI, 0,81-1) lager risico op de incidentie van darmkanker.

De onderzoekers opperen dat dat wellicht komt doordat brood –zeker volkorenbrood- een bron van vezels is. Vezels versnellen de spijsvertering, zodat er minder blootstelling is aan potentiële kankerverwekkende stoffen, die ook veel korte-keten vetzuren produceren. Wel waarschuwen de onderzoekers dat het louter om observationele onderzoeken gaat, en dat er niet goed was gecontroleerd op andere mogelijke verstorende factoren. Zo werd in een aantal studies helemaal niet gecontroleerd op voedingsvezels, en werd ook niet gekeken naar fysieke activiteit.

Wit brood

Belangrijker is dat de meeste studies zich richtten op volkorenbrood, terwijl er niet echt goed is gekeken naar de effecten van wit brood, of van rijk geraffineerd graanbrood. Dat betekent dat er onvoldoende bewijs is om daar definitieve conclusies uit te trekken, denken de onderzoekers.

Referentie

Gaesser GA. Whole Grains, Refined Grains, and Cancer Risk: A Systematic Review of Meta-Analyses of Observational Studies. Nutrients. 2020 Dec 7;12(12):3756. doi: 10.3390/nu12123756. PMID: 33297391; PMCID: PMC7762239.