Maarten van der Weijden: elfstedenzwemtocht in augustus ‘voelt gewoon niet goed’

april 2020 In Actie Willem van Altena

De elfstedenzwemtocht van 2020 gaat niet door. Marathonzwemmer Maarten van der Weijden heeft in overleg met zijn Foundation en sponsors besloten dat het een onhaalbare kaart is om de sportieve happening tussen 28 en 31 augustus door te laten gaan. De zwemmer is bedroefd over het moeilijke besluit. “Het liefst had ik ook dit jaar veel geld opgehaald voor kankeronderzoek en -projecten. Maar eerlijk gezegd, dat voelt gewoon niet goed”, laat Maarten van der Weijden op zijn website weten in een open brief.

Zelfs als eind augustus het virus enigszins onder controle is, en het openbare leven misschien deels weer op gang gekomen is, denkt Van der Weijden dat het ongepast is om het massa-evenement in Friesland door te laten gaan. “Mensen hebben hun dierbaren verloren. Zijn zelf nog aan het aansterken. Of zijn aan het bijkomen van de fantastische zorg en ondersteuning die zij geleverd hebben, in welke vorm dan ook. Hoe zeer de kankerpatiënt mij ook aan het hart gaat, dat weten jullie, ik vind dat onze aandacht daar de komende maanden naar uit moet gaan. Daarnaast wil ik vrijwilligers, hulpverleners en bestuurders nu niet belasten met de organisatie van mijn tocht.”

Bekende Nederlanders

Het was geen lichtvaardig besluit, laat Van der Weijden weten. De zwemtocht is uitgegroeid tot een Fries volksfeest en een nationale happening, die mensen juist nu hard nodig hebben. Dit jaar zou Van der Weijden niet zelf te water gaan, maar was er een legertje bekende Nederlanders gestrikt om allemaal een deel van de route te zwemmen. Matthijs van Nieuwkerk, Claudia de Breij, René en Natasja Froger en Syb van der Ploeg hadden al beloofd mee te doen.

“Ik hoop dat de saamhorigheid nu gericht wordt op al die mensen die direct of indirect met corona te maken hebben of gehad hebben. Daarmee ben ik de kankerpatiënten niet vergeten. Integendeel. Ik realiseer mij dat de druk die corona op onze gezondheidszorg heeft gelegd, ook voor hen heftig is geweest. Omdat bijvoorbeeld een behandeling of operatie moest worden uitgesteld. Omdat je misschien je dierbaren niet kon zien in een toch al zware periode. Of zelfs een dierbare niet kon steunen in de laatste fase van zijn of haar leven. Dat raakt mij diep”, schrijft de zwemmer.

“Ik ben dan ook zeker aan het denken hoe ik mensen die met kanker te maken hebben (gehad), kan blijven ondersteunen. Ik laat niet los. Maar in deze tijd, dit evenement, dat voelt zoals gezegd niet goed. Ik hoop op jullie begrip daarvoor”, besluit hij zijn open brief.

Over Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden (Alkmaar, 1981) werd een nationale beroemdheid toen hij in 2008 Olympisch goud won in Beijing op het onderdeel 10 km openwaterzwemmen. Een wapenfeit dat des te bijzonderder was, omdat Van der Weijden in 2001 leukemie kreeg, maar daar van herstelde. Met zijn Maarten van der Weijden Foundation zet hij zich in voor de bestrijding van kanker. Met dat doel voor ogen heeft hij meerdere opzienbarende zwemprestaties geleverd, zoals het overzwemmen van het IJsselmeer in 2004 en heen en terug tussen Engeland en Frankrijk in 2017. In 2019 slaagde hij erin om als eerste persoon ooit de elfstedenzwemtocht te volbrengen na een mislukte poging in 2018.

Meer weten?

Bezoek de website van de elfstedenzwemtocht.