Vijf onderzoeksprojecten waarbij de wetenschap samenwerkt met het bedrijfsleven krijgen samen een toelage van 3 miljoen euro van KWF. Het gaat specifiek om onderzoeken naar pancreaskanker, leverkanker, borstkanker, colorectale kanker en hoofd-halskanker.
Financiering van onderzoek door middel van publiek-private samenwerking (PPS) is relatief nieuw. KWF doet dit om onderzoeksresultaten sneller naar de praktijk te vertalen. Bedrijven zijn vaak nodig om een eindproduct op de markt te krijgen. Met hun ondernemingservaring en kennis van wet- en regelgeving is dat makkelijker te realiseren. De bedrijven ontvangen geen financiering van KWF, maar leveren een bijdrage aan het onderzoek in de vorm van personeel. Soms dragen ze ook zelf financieel bij.
Stroma-gerichte kankertherapie voor fibrotische tumoren.
Projectleider: Rodrigo Leite de Oliveira, Amsterdam UMC (locatie VUmc)
Dit project richt zich op een nieuw medicijn voor kankersoorten met veel bindweefselvorming, zoals alvleesklierkanker. Het doel is om ‘slechte’ bindweefselcellen (die de tumor helpen) te remmen en ‘goede’ bindweefselcellen (die de tumor tegenwerken) te behouden.
Ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie bij hoofd-halskanker: op weg naar duurzamere zorg dicht bij de patiënt.
Projectleider: Boudewijn Plaat, UMC Groningen
Patiënten met strottenhoofdkanker moeten 2 tot 6 keer per jaar naar een gespecialiseerd centrum voor controle. In dit project onderzoekt men of dit dichterbij huis kan. Een lokale KNO-arts doet dan het kijkonderzoek en stuurt de beelden, met een analyse door kunstmatige intelligentie (AI), naar het gespecialiseerde centrum. Men verwacht dat zulke AI-telegeneeskunde leidt tot minder ongemak voor patiënten en familie, minder tijdverlies en meer tevredenheid bij gelijkblijvende zorgkwaliteit.
Op B-cellen gebaseerde immunotherapie voor de behandeling van leverkanker.
Projectleider: Ruchi Bansal, Universiteit Twente
Huidige immunotherapieën richten zich hoofdzakelijk op T-cellen. Deze afweercellen kunnen kankercellen herkennen en aanvallen. Immunotherapie gericht op B-cellen is nog relatief onbekend terrein. B-cellen maken antistoffen die zich binden aan ongewenste indringers zoals kankercellen. In dit project doet men onderzoek naar deze antistoffen als behandeling bij leverkanker.
Orde uit wanorde: het vastzetten van beta-catenine in darmkanker.
Projectleider: Jurian Schuijers, UMC Utrecht
Dit fundamentele onderzoek richt zich op 2 eiwitten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van darmkanker. De vraag is of het moleculair vastlijmen van deze eiwitten leidt tot remming of celdood van darmkankercellen. Dat zou een veelbelovend aangrijpingspunt voor nieuwe medicijnen kunnen zijn.
NextgenT: nieuwe generatie afweercellen geschikt voor de behandeling van borstkanker.
Projectleider: Reno Debets, Erasmus MC Rotterdam
Tot nu toe is immunotherapie met T-cellen (afweercellen die kankercellen herkennen en aanvallen) weinig succesvol bij borstkanker. Uit eerder onderzoek blijkt dat dat komt door macrofagen, een ander type afweercel. Deze zijn in groten getale aanwezig in borsttumoren en remmen de T-cellen. De onderzoekers van dit project gaan een nieuwe generatie T-cellen ontwikkelen die minder last van die remming hebben en hopelijk effectiever zijn.
Meer informatie