Home » Tijdschriftartikelen » overzichtsartikelen » Intraoperatieve beoordeling van resectiemarges met Ramanspectroscopie

Intraoperatieve beoordeling van resectiemarges met Ramanspectroscopie

Door:
dr. S. Koljenović
dr. S. Koljenović

patholoog, afdeling Pathologie, Erasmus MC, Rotterdam

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. E.M. Barroso
dr. E.M. Barroso

ingenieur, afdeling Pathologie en MKA, Erasmus MC, Rotterdam

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. T.C. Bakker Schut
dr. T.C. Bakker Schut

ingenieur, afdeling Pathologie en MKA, Erasmus MC, 3ingenieur, afdeling Dermatologie, Erasmus MC, Rotterdam
en RiverD International B.V., Rotterdam

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. E.B. Wolvius
prof. dr. E.B. Wolvius

chirurg, afdeling MKA, Erasmus MC, Rotterdam

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. R.J. Baatenburg de Jong
prof. dr. R.J. Baatenburg de Jong

keel-, neus-, oorarts, afdeling Keel-, Neus-, Oorheelkunde, Erasmus MC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. G.J. Puppels
dr. G.J. Puppels

ingenieur, afdeling Dermatologie, Erasmus MC, Rotterdam, RiverD International B.V., Rotterdam en SurGuide B.V., Rotterdam

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Radicale tumorresectie is sinds de oudheid het doel van de oncologische chirurgie, toen Galen adviseerde om de hele tumor met alle ‘wortels’ te verwijderen. Voor veel patiënten wordt dit doel helaas ook 2000 jaar later nog niet bereikt. Het is aangetoond dat adequate resectiemarges een significant positief effect hebben op locoregionale controle en overleving. Het gebeurt echter geregeld dat de resectiemarges in- adequaat zijn. Wanneer de chirurg intraoperatieve feedback krijgt over de status van de resectiemarges, kunnen naar verwachting vaker adequate resectiemarges worden verkregen in één chirurgische setting. In dit opzicht is aangetoond dat intraoperatieve beoordeling van resectiemarges op het resectiepreparaat (in het Engels ‘specimen-driven’) superieur is aan intraoperatieve beoordeling van resectiemarges in het wondbed (in het Engels ‘wound bed-driven’). Hoewel intraoperatieve beoordeling de chirurg kan ondersteunen bij het bereiken van volledige tumorresectie heeft het een aantal beperkingen; het is subjectief, arbeidsintensief en logistiek veeleisend. Het is daarom niet realistisch te verwachten dat het breed zal worden geaccepteerd als een standaard in de zorg. Om deze belemmeringen het hoofd te bieden is een objectieve en accurate techniek nodig die eenvoudig in gebruik is. In dit artikel wordt beknopt de intraoperatieve beoordeling van resectiemarges op het resectiepreparaat beschreven, zoals toegepast bij operaties van het mondholteplaveiselcelcarcinoom, en de daarmee gepaard gaande toename in het percentage adequate operaties. Vervolgens wordt besproken hoe deze intraoperatieve beoordelingen verder kunnen worden verbeterd en vereenvoudigd met behulp van Ramanspectrosopie.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2020;17:294-300

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.