Home » Tijdschriftartikelen » klinische trial » Holmium radio-embolisatie als adjuvante therapie bij radiofrequente ablatie voor ‘early-stage’ hepatocellulair carcinoom: een studie naar de juiste dosis

Holmium radio-embolisatie als adjuvante therapie bij radiofrequente ablatie voor ‘early-stage’ hepatocellulair carcinoom: een studie naar de juiste dosis

Door:
P. Hendriks, BSc
P. Hendriks, BSc

PhD-student, afdeling Radiologie Leids Universitair Medisch Centrum
en Technische Geneeskunde, Universiteit Twente, Enschede

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. L-F de Geus-Oei
prof. dr. L-F de Geus-Oei

hoogleraar nucleaire geneeskunde, afdeling Nucleaire Geneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. A.R. van Erkel
dr. A.R. van Erkel

maag-, darm-, leverarts, afdeling Maag-, Darm-, en Leverziekten, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. M.J. Coenraad
dr. M.J. Coenraad

interventieradioloog, afdeling Radiologie, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. M.C. Burgmans
dr. M.C. Burgmans

interventiecardioloog, afdeling Interventieradiologie, Leids Universitair Medisch Centrum

Meer informatie en artikelen van deze auteur

Samenvatting

Het hepatocellulair carcinoom (HCC) wordt volgens de ‘Barcelona Clinic for Liver Cancer’ (BCLC) ingedeeld in vijf stadia, waarvan de stadia ‘very early’ en ‘early’ in opzet curatief kunnen worden behandeld. Door surveillance in risicopopulaties worden steeds meer patiënten met BCLC ‘early stage’ gediagnostiseerd. Veel van hen blijken echter inoperabel vanwege onderliggende cirrose of andere comorbiditeit. Voor patiënten met niet-operabel ‘very early stage’ of ‘early stage’ HCC is thermale ablatie een goed alternatief. De recidiefpercentages na thermale ablatie zijn bij ‘early stage’ (enkele tumor ≥2 cm of maximaal drie tumoren van maximaal 3 cm elk) groter dan bij chirurgische resectie. Radio-embolisatie is een relatief nieuwe inwendige bestralingstherapie die vooralsnog enkel wordt gebruikt bij vergevorderde leverkanker. Hierbij worden radioactieve bolletjes transarterieel in de lever ingebracht. In de huidige studie wordt gebruikgemaakt van holmium-166-microsferen van Quirem Medical B.V. Deze microsferen hebben een therapeutische werking dankzij bètastraling en zijn tevens geschikt voor kwantitatieve dosimetrie met behulp van SPECT/CT en MRI. Holmium-166-microsferen zijn bij uitstek geschikt om biodistributie na radiofrequente ablatie (RFA) te bestuderen. Het doel van deze klinische studie is om de dosis te bepalen waarin radio-embolisatie als adjuvante therapie zou moeten worden toegevoegd aan RFA. (NED TIJDSCHR ONCOL 2018;15:106–9)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.