Home » Tijdschriftartikelen » overzichtsartikelen » De rokende patiënt en radiotherapie: slechtere oncologische uitkomsten van de behandeling

De rokende patiënt en radiotherapie: slechtere oncologische uitkomsten van de behandeling

Door:
dr. J.L. Kuiper
dr. J.L. Kuiper

aios radiotherapie, afdeling Radiotherapie, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. G.H. Westerveld
dr. G.H. Westerveld

radiotherapeut-oncoloog, afdeling Radiotherapie, Amsterdam UMC, locatie AMC

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. L.R.C.W. van Lonkhuijzen
dr. L.R.C.W. van Lonkhuijzen

gynaecoloog-oncoloog, afdeling Gynaecologie, Amsterdam UMC, locatie AMC.

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. L.J.A. Stalpers
prof. dr. L.J.A. Stalpers

radiotherapeut, afdeling Radiotherapie, Amsterdam UMC, locatie AMC

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Een groot deel van de patiënten die radiotherapie ondergaan roken of hebben gerookt. Het is van groot belang dat de oncologisch zorgverlener aandacht heeft voor het roken. Continueren van roken tijdens de radiotherapie geeft slechtere oncologische uitkomsten: er is een (tot ruim twee keer) slechtere kankerspecifieke overleving en een (tot vijf keer) grotere kans op ernstige acute en late toxiciteit van de radiotherapie. Daarnaast is er niet alleen een veel grotere kans op overlijden, doorgaan met roken verlaagt ook de kwaliteit van leven, verhoogt de kans op (ernstige) morbiditeit en verhoogt de zorgkosten. Stoppen met roken vermindert het risico op bijwerkingen en sterfte, soms tot het niveau van niet-rokers.

Na het stellen van een oncologische diagnose is er een grotere kans dat een roker succesvol stopt. Deze kans wordt verder verhoogd na een motiverend gesprek door een oncologisch zorgverlener, wat maar weinig tijd hoeft te kosten. Door de aard van de behandeling geeft de bestralingsperiode bij uitstek de kans om de begeleiding van het stoppen met roken op te starten, alvorens de verdere zorg aan de huisarts wordt overgedragen.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2021;18:51-5)

Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2021 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.