Home » Tijdschriftartikelen » klinische trial » Adjuvante ‘hepatic arterial infusion pump’-chemotherapie met resectie in vergelijking met resectie alleen voor patiënten met resectabele colorectale levermetastasen: het PUMP-onderzoek

Adjuvante ‘hepatic arterial infusion pump’-chemotherapie met resectie in vergelijking met resectie alleen voor patiënten met resectabele colorectale levermetastasen: het PUMP-onderzoek

Door:
drs. F.E. Buisman
drs. F.E. Buisman

arts-onderzoeker, afdeling Chirurgie, Erasmus MC Kanker Instituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. M.Y.V. Homs
dr. M.Y.V. Homs

internist-oncoloog, afdeling Medische Oncologie, Erasmus MC Kanker Instituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. D.J. Grünhagen
dr. D.J. Grünhagen

chirurg, afdeling Chirurgische Oncologie, Erasmus MC Kankerinstituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur
prof. dr. C. Verhoef
prof. dr. C. Verhoef

oncologisch chirurg, afdeling Heelkunde, Oncologische Chirurgie, Erasmus MC Kankerinstituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur
dr. B. Groot Koerkamp
dr. B. Groot Koerkamp

chirurg-oncoloog, afdeling Chirurgie, Erasmus MC Kanker Instituut

Meer informatie en artikelen van deze auteur

SAMENVATTING

Bijna 70% van de patiënten krijgt een recidief na resectie van colorectale levermetastasen (CRLM). Bij de helft van deze patiënten is dit een recidief in de lever. Er is op dit moment in Nederland geen standaardtherapie beschikbaar om de kans op recidiefziekte na de operatie te verkleinen. Een groot retrospectief onderzoek van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center liet een winst van bijna twee jaar zien met ‘hepatic arterial infusion pump’ (HAIP)-chemotherapie. Patiënten krijgen een hoge dosis intra-arteriële chemotherapie (floxuridine) toegediend met een chemopomp die subcutaan wordt geplaatst tijdens de resectie van de CRLM. Het Erasmus MC Kanker Instituut is samen met vijf andere centra in Nederland gestart met deze veelbelovende behandeling. Na het doorlopen van het haalbaarheidsonderzoek zijn de eerste drie ziekenhuizen in Nederland gestart met het gerandomiseerde PUMP-onderzoek waarbij het effect van adjuvante HAIP-chemotherapie met resectie van de CRLM wordt vergeleken met resectie van de CRLM alleen. (NED TIJDSCHR ONCOL 2019;16:289–92)
Om het volledige artikel te kunnen lezen, heeft u de volgende mogelijkheden:


* (dit is alleen mogelijk voor Medisch Specialisten en artsen in opleiding tot medisch specialist met BIG nr. met voorschrijfbevoegdheid werkzaam binnen de oncologie in Nederland)

Koop nu voor €1,80 Inclusief 21% BTW
Deze PDF is eigendom van NTvO uitgegeven door Ariez B.V. en mag niet elders worden gepubliceerd of gebruikt.
Ontvang ook onze nieuwsbrief per mail: Inschrijven
© 2020 NTVO
X

Deze website gebruikt cookies voor de juiste werking en om de bezoeker de beste gebruikservaring te geven. Wij gebruiken geen cookies om u te volgen voor marketing doeleinden. Klik op de 'Accepteer' knop om hiermee in te stemmen.