In de wereld van Frida Badoux lopen droom en werkelijkheid in elkaar over

december 2019 Kunst Kijker Willem van Altena

Een porseleinen poppenkopje kijkt je verbaasd aan vanonder lange wimpers en een wonderlijke hoofdtooi van papier. In plaats van een lichaam heeft het een vaasje, maar het eindresultaat is iets dat noch vaasje, noch pop is, maar wel helemaal kunst. Dat is precies wat kunstenaar Frida Badoux het liefste doet: zich laten inspireren door bestaande, vaak waardeloze voorwerpen en ze zo te combineren dat er iets unieks en nieuws ontstaat. Vanuit haar atelier in Amsterdam-Noord stuurt ze haar soms surrealistisch aandoende creaties de wereld in.

Frida Badoux

Frida Badoux kwam in 1968 naar Amsterdam. Zij maakte in de jaren zeventig deel uit van de avant-garde die het Amsterdamse modebeeld bepaalde. Ze ontwierp kleding voor de hippe incrowd. Werkte daarna enkele jaren in Barcelona en maakte daar van haar visie op straatmode een succesformule door verschillende winkels te openen. Bij terugkeer werden sieraden haar grote passie en regelmatig exposeerde ze hiermee in verschillende galeries.

Fair Trade

Gedurende 20 jaar reisde ze voor Fair Trade Original de wereld over om samen met producenten in de Derde Wereld collecties te maken, die geschikt waren voor de Westerse markt. Haar werkterrein omvatte modeaccessoires en interieurproducten. Tegenwoordig is ze voorzitter van een klein museum in Amsterdam en vooral actief als kunstenaar.

De serie ‘Objets Trouvés’ van Frida Badoux is een verzameling melancholieke assemblages die zijn samengesteld uit tweedehandse, en gevonden voorwerpen, het drijfhout van de massacultuur. Terugkerend thema hier is dat van de porseleinen poppenhoofdjes in de serie ‘Doll’s Art’. Geplaatst in een nieuwe, intrigerende omgeving vertellen ze elk een fascinerend verhaal, dat je op het verkeerde been zet. Soms zelfs heel letterlijk, getuige Badoux’ grappige bonbonschaaltjes die zo van de tafel af lijken te stappen.

Frankenstein

Een andere serie werk heet ‘Animal Affairs’, waarbij Badoux pluchen dierenkopjes op kitscherige vergulde aardewerken beeldjes transplanteert als een artistieke Frankenstein. Het resultaat is bevreemdend, geestig en vertederend tegelijk.

Meer weten?

Meer informatie is te vinden op de website van Frida Badoux, daar is ook werk te koop. Een selectie van haar werk is te zien en te koop in diverse galeries en winkels, o.a. bij Loods5 in Zaandam en Amersfoort, bij CBK Kunstuitleen Amsterdam, of bij galerie ArtZaanstad.