Creatieve duizendpoot Stan Hill bouwt bruggen met kunst

juli 2019 Kunst Kijker Eline Feenstra

Schilder, beeldhouwer, grafisch ontwerper… maar ook filmproducent en tv-maker. Wie Stanley Hillebrandt (70 jaar oud) een creatieve duizendpoot noemt slaat de spijker op de kop. In zijn unieke studio-galerie ‘De Watergang’ in het Zuid-Hollandse Bleiswijk werkt de in Padang, Sumatra geboren kunstenaar onder de artiestennaam Stan Hill aan een oeuvre dat even veelzijdig als kleurig is.

Als filmproducent was Hill betrokken bij Gouden Kalf-winnaars ‘De Wisselwachter’ en ‘De Illusionist’, en hij was zes jaar lang directeur van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Als tv-maker kennen veel mensen hem van zijn culinaire serie ‘De Reistafel’ waarin chef-kok Lonny Gerungan de Indonesische keukengeheimen ontsluiert.

Maar de laatste jaren richt Hill zich vooral op beeldende kunst. In de rijke kleuren, en in de onderwerpkeuze is zijn geliefde Indië nooit ver weg. Grote bloemen, vogels, vrouwfiguren… ze worden afgewisseld met sculpturen waarin soms een humoristische knipoog verwerkt is. Heel interessant zijn werken waarin Hill de grenzen tussen schilderkunst en sculptuur opzoekt en waarin hij experimenteert met verf, kunsthars, brons en ijzeroxide.

Twee jaar terug maakte Stan Hill een bijzondere serie sculpturen rond de thema’s ‘fietsen’ en ‘rozen’. “Dat was omdat de Ride for the Roses, de grootste Nederlandse fundraiser voor de strijd tegen kanker in mijn gemeente Lansingerland werd gehouden”, vertelt Hill. “Voor mij een sympathieke actie met een belangrijk doel. En ja, ook een persoonlijke missie. Want een jaar geleden heeft een van mijn beste vrienden de diagnose prostaatkanker gekregen.”

Gedreven door zijn persoonlijke missie en geïnspireerd door wat deelnemers aan de ‘Ride for the Roses’ beweegt om mee te rijden, heeft Stan Hill een groot aantal kunstwerken vervaardigd. Veel inspiratie heeft Hill gevonden in Azië. “Als je ziet wat mensen daar allemaal op hun fiets vervoeren!”, zegt hij. “Voor mij symboliseert het dat iedereen in het leven soms heel wat te verstouwen krijgt. Maar dat je fiets altijd sterk genoeg zal zijn om de beproeving te doorstaan.”

Bezoek de website van Stan Hill: https://www.stanhill.nl/