Handzaam apparaat meet niveaus van kankerbiomarker

oktober 2020 Zorginnovatie Eline Feenstra
Close up of male finger with blood drop for blood testing

Een nieuw ontworpen, handzaam apparaat maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze een kankerbiomarker te meten. Dit opent deuren voor kankerscreening aan huis en maakt diagnostisch testen toegankelijker. Het apparaat werkt net als de monitoren die diabetici gebruiken om hun bloedsuikerspiegel te meten. De meting kan worden gedaan zonder dat een laboratorium de resultaten hoeft te analyseren en dit vereenvoudigd het proces voor het testen op kanker aanzienlijk.

Met een elektrochemische biobarcode-assay kunnen eiwitbiomarkers worden geanalyseerd in onverdunde en onverwerkte menselijke plasmamonsters. De dynamische DNA-/eiwitcomplexen, bestaande uit met antilichamen gelabelde DNA-motieven (TB en B*C) en redox-gelabeld DNA (CR*), elimineren de noodzaak van meerstapsverwerking en maken het mogelijk om ter plekke een uitslag van de analyse te verkrijgen. Het systeem integreert zogeheten bioherkenning (‘recognition’) met signaaltransductie. Het signaal wordt vervolgens uitgelezen met behulp van nanogestructureerde elektroden.

Het werkt als volgt: de gebruiker mengt een druppel bloed in een flesje reactieve vloeistof, waarna het mengsel op een strip wordt geplaatst en vervolgens in een leesapparaat. Binnen enkele minuten meet het apparaat een antigeen dat aangeeft in welke mate kanker aanwezig is. Het prototype is ontworpen om prostaatspecifiek antigeen (PSA) te monitoren (log-lineair bereik van 1 ng ml− 1–200 ng ml− 1 en een LOD van 0,4 ng ml− 1), maar volgens de onderzoekers kan de technologie gemakkelijk worden aangepast om andere markers te meten.

Referentie

Traynor SM, Wang GA, Pandey R et al. Dynamic Bio-Barcode Assay Enables Electrochemical Detection of a Cancer Biomarker in Undiluted Human Plasma: A Sample-In-Answer-Out Approach. Angew Chem Int Ed Engl. 2020 Oct 7. doi: 10.1002/anie.202009664.