Een keer injecteren in plaats van vier keer een infuus: mogelijk nieuw behandelinzicht huidkanker

augustus 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Vaccine vial dose flu shot drug needle syringe,medical concept vaccination hypodermic injection treatment disease care hospital prevention immunization illness disease baby child.blue background

Immuuntherapie wordt vaak toegepast bij de behandeling van huidkanker. Na het verwijderen van de tumor krijgt de patiënt dan via een infuus immuuntherapie toegediend. Een nadeel daarvan is dat het medicijn niet alleen de plek van de tumor bereikt, maar ook de rest van het lichaam. En dat gaat vaak gepaard met bijwerkingen, die behoorlijk ernstig kunnen zijn. Maar bij Amsterdam UMC is er mogelijk een alternatief gevonden in de vorm van een enkele injectie in plaats van vier infuusbehandelingen.

Na een infuus met immuuntherapie valt ons eigen afweersysteem niet alleen kankercellen aan, maar ook gezonde cellen in allerlei organen. Soms moeten patiënten zelfs hormoonvervangende medicatie innemen omdat de hormoonproductie door de immuuntherapie is stilgelegd. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben nu ontdekt dat een eenmalige injectie van een lage dosis antilichaam mogelijk net zo goed werkt als vier keer een infuus met een veel hogere dosis van hetzelfde middel. Daarnaast zijn er veel minder bijwerkingen. De resultaten van deze studie werden onlangs gepubliceerd in Science Immunology.

Lymfeklieren

De Amsterdamse wetenschappers onderzochten wat er gebeurt als een medicijn tegen huidkanker (een antilichaam tegen het afweer remmende eiwit CTLA-4) wordt geïnjecteerd op de plek waar een huidtumor is verwijderd. Door de injectie wordt in nabije lymfeklieren een afweerreactie opgewekt tegen de tumor. Omdat er geen reactie van het immuunsysteem ontstaat op andere plekken dan waar het middel zijn werk moet doen, zijn de bijwerkingen minder en werkt het middel beter. Hierdoor is één injectie voldoende, terwijl een infuus vier keer gegeven moet worden.

De dosering kan ook veel lager zijn dan bij de toediening via een infuus. Hierdoor zit er minder medicatie in het bloed, wat eveneens voor minder bijwerkingen zorgt. Tot slot is een eenmalige injectie goedkoper en minder ingrijpend voor de patiënt dan vier keer een behandeling met een infuus.

De onderzoekers zagen dat bij toediening via een injectie het immuunsysteem minder onderdrukt wordt. De afweercellen die de kanker opruimen nemen daarom toe. Vervolgstudies moeten nu aantonen of deze effecten bij patiënten inderdaad even goed zijn als het resultaat van toediening in hogere dosis via een infuus.

Bron

Persbericht van Amsterdam UMC