NTVO - jaargang 21, nummer 4, september 2024
dr. N. Elbert
Dr. Martijn Intven, radiotherapeut-oncoloog aan het UMC Utrecht, werd dit jaar benoemd tot hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie. In zijn inaugurele rede, met de titel ‘We gaan het zien!’, reflecteert hij op de evolutie van radiotherapie en introduceerde een baanbrekende techniek: online adaptieve radiotherapie. Intven benadrukt dat de succesvolle toepassing van deze innovatieve aanpak vraagt om fundamentele veranderingen in de klinische praktijk, en hij doet een krachtige oproep aan radiotherapeuten, medische professionals en beleidsmakers om samen te werken aan de integratie ervan.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:139–41)
Lees verderNTVO - jaargang 21, nummer 4, september 2024
dr. N. Otto
Een recent rapport van IKNL toont aan dat sociaaleconomische status invloed heeft op de behandeling van kankerpatiënten; patiënten met een lager inkomen krijgen minder vaak tumorgerichte behandelingen dan die met een hoger inkomen. Dit rapport maakt deel uit van een drieluik dat de effecten van sociaaleconomische ongelijkheid op de incidentie, behandeling, overleving en gevolgen van kanker onderzoekt, met focus op vijf veelvoorkomende tumoren: borst-, long-, darm-, prostaatkanker en melanoom. Dr. Mieke Aarts, epidemioloog bij IKNL, bespreekt de doelstellingen en bevindingen van dit onderzoek.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:142–4)
Lees verderNTVO - jaargang 21, nummer 3, juli 2024
dr. N. Elbert
De urologische zorg in Nederland staat onder druk. Er komen steeds meer patiënten met aandoeningen van blaas, prostaat en urinewegen door de vergrijzing. En dat botst met de personeelskrapte en de arbeidsparticipatie van urologen, die juist minder willen gaan werken. Volgens Joost Boormans, een eigentijdse uroloog in het Erasmus MC, vraagt dit om gedurfde keuzes en een groot hart. “Herwaardeer de generalist, vervang marktwerking door samenwerking en houd als dokter vaker de handen op de rug.”
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:98–9)
Lees verderNTVO - jaargang 21, nummer 2, mei 2024
W. van Altena
Rebecca van Kalsbeek heeft een van de twee Tom Voûte Young Investigator Awards 2023 gewonnen voor haar presentatie ‘Measuring quality after survival after childhood cancer’. Zij is werkzaam bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht als arts-onderzoeker en maakt deel uit van de onderzoeksgroep van prof. Leontien Kremer.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:50–2)
Lees verderNTVO - jaargang 21, nummer 2, mei 2024
W. van Altena
Marc Pagès-Gallego is een promovendus in de bio-informatica. Hij werkt momenteel bij UMC Utrecht op het gebied van Nanopore-‘sequencing’ en verschillende ‘deep learning’-toepassingen op Nanopore-gegevens. Een van zijn onderzoeksprojecten is ‘INNV-36, ultra-fast deep-learned CNS tumour classification using Nanopore sequencing during surgery’. Dit onderzoek leverde hem de Tom Voûte Young Investigator Award 2023 op.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:53–4)
Lees verderNTVO - jaargang 21, nummer 1, maart 2024
dr. N. Elbert
Basale inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk vertalen naar betere en meer betaalbare zorg, dat is de ambitie van Oncode Institute. Sinds oktober 2023 zwaait hoogleraar experimentele oncologie en radiobiologie Jan Paul Medema er de scepter. Zijn belangrijkste doel: krachtige valorisatie van fundamentele wetenschap. “Maar dat kan niet zonder stabiele geldstroom.”
(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:6–7)
Lees verderNTVO - jaargang 20, nummer 6, december 2023
dr. N. Elbert
Kanker kan iedereen treffen. Desondanks ziet klinisch geneticus Margreet Ausems, UMC Utrecht, vaak dezelfde groep patiënten in haar spreekkamer: wit en hoog opgeleid. Patiënten met een migratieachtergrond of zonder vervolgopleiding ziet ze amper. “Kennelijk is genetische zorg in Nederland niet voor iedere patiënt met kanker even toegankelijk. Dat raakt mij.”
Sinds juli 2021 is Ausems hoogleraar klinische oncogenetica. Mede door corona sprak ze pas in april van dit jaar haar inaugurele rede uit.1 Met haar leerstoel richt Ausems zich op de toegankelijkheid van genetische zorg bij kanker, die zij wil verbeteren door de drempels te verlagen die zorgverleners en patiënten – bewust of onbewust – ervaren.
(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:228–9)
Lees verder