INTERVIEW

De toekomst van gepersonaliseerde kankerbehandelingen

NTVO - jaargang 22, nummer 2, april 2025

drs. P. Maarschalkerweerd

DR. JAN WILLEM DE GROOT Internist-oncoloog, Isala Oncologisch Centrum en voorzitter van de Therapie op Maat congrescommissie
DR. JAN WILLEM DE GROOT Internist-oncoloog, Isala Oncologisch Centrum en voorzitter van de Therapie op Maat congrescommissie

In februari werd het tweejaarlijkse multidisciplinaire congres SONCOS Therapie op Maat 2025 gehouden in Arnhem. SONCOS is een multidisciplinair platform met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van oncologische zorg. In dit artikel spreken we met dr. Jan Willem de Groot, internist-oncoloog, Isala Oncologisch Centrum en voorzitter van de Therapie op Maat congrescommissie. We bespreken de belangrijkste boodschappen van het congres en de verrassende inzichten die mogelijk de toekomst van kankerbehandeling kunnen beïnvloeden.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2025;22:62–4)

Lees verder

“Mijn boodschap is: wees niet bang voor AI, maar zie het als een hulpmiddel”

NTVO - jaargang 22, nummer 2, april 2025

W. van Altena

DR. RITSE MANN Mammaradioloog bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Radboudumc
DR. RITSE MANN Mammaradioloog bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Radboudumc

De toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de radiologie, met name bij de interpretatie van mammogrammen, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt. AI-systemen blijken in sommige gevallen effectiever in het detecteren van borstkanker dan menselijke radiologen. Dat is zeker de opvatting van dr. Ritse Mann. Hij is mammaradioloog bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Radboudumc. Eind 2024 publiceerde hij, samen met zijn team, een baanbrekende studie in Nature Communications over een nieuw AI-model genaamd ‘Multi-modal Response Prediction’ (MRP).1 Dit model helpt artsen voorspellen hoe borstkankerpatiënten zullen reageren op neoadjuvante therapie, een behandeling die vóór de operatie wordt gegeven om tumoren te verkleinen.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2025;22:65–7)

Lees verder

Tegemoetkoming voor mensen met mesothelioom, asbestose of longkanker door asbest

NTVO - jaargang 22, nummer 1, maart 2025

drs. S. Aarendonk , drs. E. Rolink

(NED TIJDSCHR ONCOL 2025;22:7–11)

Mensen die door asbestblootstelling mesothelioom of asbestose hebben ontwikkeld, kunnen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de overheid en soms een schadevergoeding vanuit de (vroegere) werkgever. Mensen met mesothelioom overlijden snel zonder behandeling en hebben moeite om naast hun ziekte ook nog aandacht te geven aan de aanvraag voor een tegemoetkoming en een schadevergoeding. Sinds 2000 ondersteunt het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) hen, met als doel de procedure kort te houden, zodat slachtoffers bij leven de tegemoetkoming en maatschappelijke erkenning kunnen krijgen. De meeste slachtoffers worden door zorgverleners geattendeerd op het IAS, maar met name mensen met een slechte prognose, vrouwen, mensen met mesothelioom van het buikvlies en 80-plussers doen minder vaak een aanvraag. Meer informatie hierover wordt gedeeld in een interview met dr. Eva Madsen en prof. dr. Paul Baas, waarin zij spreken over mesothelioom, de huidige behandelmogelijkheden en de recentste ontwikkelingen. Ook delen zij hun inzichten en tips om patiënten beter te bereiken.

Lees verder

Internist-oncoloog John Haanen krijgt Bob Pinedo Cancer Care Award voor onderzoek naar immuuntherapie

NTVO - jaargang 21, nummer 6, december 2024

dr. N. Otto , dr. N. Elbert

Onlangs heeft prof. dr. John Haanen de Bob Pinedo Cancer Care Award in ontvangst genomen in het Trippenhuis in Amsterdam voor zijn pionierswerk op het gebied van immuuntherapie bij kanker. “Ik was totaal verrast. Een ongelooflijk grote eer voor mij en de onderzoekers en artsen met wie ik de afgelopen decennia nauw heb samengewerkt. Onderzoek doe je nooit alleen.”

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:206–7)

Lees verder

“Online adaptieve radiotherapie is géén nieuw geneesmiddel”

NTVO - jaargang 21, nummer 4, september 2024

dr. N. Elbert

Dr. Martijn Intven, radiotherapeut-oncoloog aan het UMC Utrecht, werd dit jaar benoemd tot hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie. In zijn inaugurele rede, met de titel ‘We gaan het zien!’, reflecteert hij op de evolutie van radiotherapie en introduceerde een baanbrekende techniek: online adaptieve radiotherapie. Intven benadrukt dat de succesvolle toepassing van deze innovatieve aanpak vraagt om fundamentele veranderingen in de klinische praktijk, en hij doet een krachtige oproep aan radiotherapeuten, medische professionals en beleidsmakers om samen te werken aan de integratie ervan.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:139–41)

Lees verder

Het effect van sociaaleconomische verschillen op de behandeling van kanker: een onderzoek van IKNL

NTVO - jaargang 21, nummer 4, september 2024

dr. N. Otto

Een recent rapport van IKNL toont aan dat sociaaleconomische status invloed heeft op de behandeling van kankerpatiënten; patiënten met een lager inkomen krijgen minder vaak tumorgerichte behandelingen dan die met een hoger inkomen. Dit rapport maakt deel uit van een drieluik dat de effecten van sociaaleconomische ongelijkheid op de incidentie, behandeling, overleving en gevolgen van kanker onderzoekt, met focus op vijf veelvoorkomende tumoren: borst-, long-, darm-, prostaatkanker en melanoom. Dr. Mieke Aarts, epidemioloog bij IKNL, bespreekt de doelstellingen en bevindingen van dit onderzoek.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:142–4)

Lees verder

“Uitdagingen in de urologische zorg vragen om gedurfde keuzes en een groot hart”

NTVO - jaargang 21, nummer 3, juli 2024

dr. N. Elbert

De urologische zorg in Nederland staat onder druk. Er komen steeds meer patiënten met aandoeningen van blaas, prostaat en urinewegen door de vergrijzing. En dat botst met de personeelskrapte en de arbeidsparticipatie van urologen, die juist minder willen gaan werken. Volgens Joost Boormans, een eigentijdse uroloog in het Erasmus MC, vraagt dit om gedurfde keuzes en een groot hart. “Herwaardeer de generalist, vervang marktwerking door samenwerking en houd als dokter vaker de handen op de rug.”

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:98–9)

Lees verder