Philips initieert echografie-op-afstand in ontwikkelingslanden

oktober 2019 Zorginnovatie Eline Feenstra
Technology at work. Modern innovative tablet being used by an experienced handsome doctor while working in the lab

Philips en PURE (Point-of-care Ultrasound in Resource-limited Environments) zijn een samenwerking gestart met als doel de echodiagnostiek te verbeteren in Rwanda. Dit willen zij bewerkstelligen door middel van het geven van trainingen op afstand aan het lokale gezondheidspersoneel.

Echografie wordt gezien als één van de belangrijkste technologieën voor het verbeteren van toegang tot zorg in gebieden met beperkte hulpbronnen. Dit is met name relevant in Afrika, waar veel vraag is naar zorg, maar een groot tekort aan gezondheidszorgpersoneel.

PURE, een non-profit organisatie gericht op het verbeteren van echografie-opleidingen en het gebruik ervan in ontwikkelingslanden, werkt al sinds 2011 in Rwanda om trainingen te geven aan het gezondheidspersoneel daar. De grote afstand en de beperkte beschikbaarheid van hulpbronnen zijn echter beperkende factoren gedurende dit proces. Philips kan dit probleem gedeeltelijk oplossen door gebruik te maken van echografie op afstand, door middel van de draagbare zorgoplossing: Lumify with Reacts.

Rechtstreekse beelden

Door middel van rechtstreekse beelden, wordt er een team medisch specialisten uit Europa en de VS direct gekoppeld aan zorgverleners in Rwanda op meer dan 10.000 kilometer afstand. Lumify with Reacts werkt via een telefoon of tablet en is daarmee de eerste draagbare toepassing voor echografie die zorg op afstand mogelijk maakt.

Het project is sinds kort onderdeel van het Community Life Center-programma, dat erop gericht is de samenleving en de primaire gezondheidszorg in Afrika te verbeteren door belangrijke hulpmiddelen en diensten te leveren aan het zorgpersoneel en de vroedvrouwen op het continent.

Bron
1. https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2019/20190920-philips-werkt-samen-met-pure-in-een-grensverleggend-echografie-op-afstand-programma-waarbij-specialisten-in-de-vs-en-europa-worden-verbonden-met-artsen-in-rwanda.html