Combinatie van immuuntherapie en mRNA-vaccin boekt veelbelovend resultaat bij melanoom

december 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Skin tissue cancerous cells, melanoma

Een combinatie van een nieuw mRNA-vaccin en een bestaande immuuntherapie laat veelbelovende resultaten zien in fase-II klinische studies als profylactische behandeling voor melanoom. Vaccinkandidaat mRNA-4157/V940 van Moderna, in combinatie met immuuntherapie pembrolizumab (op de markt gebracht door farmaceut Merck onder de naam Keytruda®) blijkt patiënten 44% minder kans op terugkeer van de huidkanker of overlijden te geven dan behandeling met Keytruda alleen. (HR=0,56 [95% BI, 0,31-1,08]; p=0,0266)

In 2023 moet een grotere fase-III studie van start gaan waarin de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van de vaccin-immuuntherapie combinatie verder vastgesteld moet worden. Als die studie goed verloopt, dan staat weinig meer in de weg van een officiële goedkeuringsprocedure voor het Moderna-kankervaccin bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA. Moderna en Merck hebben ook al laten weten om de combinatie uit te testen bij andere vormen van kanker.

In de recente fase-IIb KEYNOTE-942 studie werden 157 patiënten met stadium III of IV melanoom gevolgd, bij wie de tumor of tumoren chirurgisch waren verwijderd. Zij werden ofwel met pembrolizumab alleen behandeld, of met de combinatie van pembrolizumab met het kandidaat-vaccin. Het bleek dat de patiënten die met de combinatietherapie behandeld werden 44% minder kans op terugkeer van de kanker hadden.

Referentie

Persbericht Merck