Cabazitaxel verbetert overleving en kwaliteit van leven bij mannen met mCRPC

september 2020 Kliniek in Praktijk Willem van Altena
Nurse holding an anatomical model of male pelvis. Isolated on white background.

Het middel cabazitaxel (in Europa op de markt gebracht door Sanofi onder de merknaam Jevtana®) zorgt voor significant betere overleving bij mannen met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker (mCRPC). Dat was de uitkomst van de CARD-studie, een gerandomiseerde multicenter open label fase IV-studie die in 2019 plaatsvond. Deze maand plaatste The Lancet Oncology een artikel over aanvullend onderzoek waarin ook de kwaliteit van leven wordt meegewogen. Ook die blijkt met cabazitaxel beter te zijn.

In de CARD-studie werd een cross-over tussen abiraterone en enzalutamide (of omgekeerd) met cabazitaxel vergeleken bij patiënten met mCRPC, die een van beide middelen hadden gehad naast een serie kuren met docetaxel. Aangetoond werd dat behandeling met cabazitaxel voor significant betere overleving zorgde.

Aanvullend onderzoek geeft nu aan dat ook de kwaliteit van leven verhoogd is. Patiënten ervaren minder bijwerkingen, zoals pijn, dan bij de abiraterone/enzalutamide behandeling. Bovendien blijft die kwaliteit van leven ook langer behouden.

Richtlijnen

Naar aanleiding van de CARD-studie zijn inmiddels de Europese en Amerikaanse richtlijnen aangepast. Cabazitaxel wordt nu aangemerkt als de voorkeursbehandeling boven de cross-over abiraterone/enzalutamide.

Over de CARD-studie

De CARD-studie was een gerandomiseerde multicenter open label fase IV studie waaraan 62 centra deelnamen in 13 Europese landen. Daaronder waren 5 ziekenhuizen in Nederland, en ook de internationale leiding berustte bij een Nederlands ziekenhuis, namelijk Erasmus MC.

Referentie

Prof Karim Fizazi, MD, Prof Gero Kramer, MD, Jean-Christophe Eymard, MD e.a., Quality of life in patients with metastatic prostate cancer following treatment with cabazitaxel versus abiraterone or enzalutamide (CARD): an analysis of a randomised, multicentre, open-label, phase 4 study. The Lancet Oncology. 10.1016/S1470-2045(20)30449-6.