Britse studie: inhaleren bèta interferon mogelijk effectief tegen ernstige COVID-symptomen

juli 2020 Corona Willem van Altena
Virus, bacteria vector background. Coronavirus alert pattern. Microbiology medical motion concept for banner, poster or flyer in realistic style, light blue color.

Terwijl veel aandacht momenteel uitgaat naar de fase III studies die gestart zijn met twee vaccinkandidaten tegen het coronavirus, wordt er ook vooruitgang gemeld vanaf een ander front in de strijd tegen COVID-19. Het Britse farmabedrijf Synairgen meldt dat hun vernevelaar met interferon beta de kans op een ernstige ziekteontwikkeling bij COVID-19 patiënten aanzienlijk beperkt. Volgens onderzoekers van de universiteit van Southampton bevestigen testresultaten het idee dat bèta interferon een rol kan spelen in het herstellen van de immuunreactie in de longen en het versnellen van de genezing.

Het experimentele geneesmiddel, dat de voorlopige aanduiding SNG001 heeft meegekregen, is uitgetest op 101 patiënten die met een ernstige COVID-19 infectie of het vermoeden ervan in het ziekenhuis opgenomen waren. Ook werd het middel getest op 120 patiënten die minder ziek waren en thuis uitziekten. De deelnemers kregen gerandomiseerd ofwel een dagelijkse inhalatie met SNG001 of placebo, gedurende maximaal 14 dagen.

Minder ademhalingsproblemen

Synairgen meldt dat bij de ziekenhuispatiënten het risico op een ernstig ziekteverloop 79% lager lag bij de SNG001-gebruikers dan bij degenen die placebo kregen. De patiënten die SG001 toegediend kregen hadden ook een twee keer zo grote kans om binnen 14 dagen te herstellen. De onderzoekers melden ook dat de SNG001-gebruikers minder ademhalingsproblemen hadden. De gemiddelde tijd tot herstel was 6 dagen bij de SNG001 groep en 9 dagen bij de placebogroep.

Wel bleek dat patiënten die al ernstig ziek waren op het moment van opname minder baat bij SG001 hadden. Drie patiënten in de placeboarm van de studie overleden, in de SNG001-groep overleed niemand. Hoewel het om een relatief kleine studie ging is er voldoende aanleiding om grotere studies op te zetten. Mochten die ook goed verlopen, dan zou de SNG001-inhalator pas het tweede werkzame medicijn tegen COVID-19 zijn, na remdesivir dat in juni werd goedgekeurd door de FDA en EMA.

Wat nu eerst gaat gebeuren zijn gesprekken tussen Synairgen en de Britse regulators om te zien of de goedkeuringsprocedures rond SNG001 versneld kunnen worden. Als dat gebeurt, en de grotere studies pakken goed uit, dan denkt Synairgen in de winter van dit jaar honderdduizenden doses SNG001 te kunnen produceren en leveren. Synairgen is inmiddels al begonnen met het rekruteren van proefpersonen voor vervolgstudies. Daarbij wordt samengewerkt met de universiteit van Southampton. Er worden ook tussen de 100 en 600 vrijwilligers gerekruteerd die met het virus besmet zijn, en thuis hun ziekte doormaken.

Bron

Persbericht van Synairgen

Persbericht van de universiteit van Southampton