Articles

Nederlandse Kanker Agenda: “Samen voor een beter leven vóór, met en na kanker”

NTVO - jaargang 21, nummer 1, maart 2024

dr. N. Elbert

In november 2023 is de Nederlandse Kanker Agenda (NKA) gelanceerd. Deze levende agenda bestaat uit 20 ambitieuze doelen om de impact van kanker op de samenleving te verminderen, met als einddatum 2032. De NKA is samengesteld en wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Collectief (NKC). Carla van Laer, programmamanager van het NKC, vertelt over de totstandkoming, het doel en de inhoud van de NKA. “Samen voor een beter leven vóór, met en na kanker.”

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;21:4–5)

Lees verder

“Krachtige valorisatie van fundamentele wetenschap kan niet zonder stabiele geldstroom”

NTVO - jaargang 21, nummer 1, maart 2024

dr. N. Elbert

Basale inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk vertalen naar betere en meer betaalbare zorg, dat is de ambitie van Oncode Institute. Sinds oktober 2023 zwaait hoogleraar experimentele oncologie en radiobiologie Jan Paul Medema er de scepter. Zijn belangrijkste doel: krachtige valorisatie van fundamentele wetenschap. “Maar dat kan niet zonder stabiele geldstroom.”

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:6–7)

Lees verder

“Genetische zorg in Nederland niet voor iedere patiënt met kanker even toegankelijk”

NTVO - jaargang 20, nummer 6, december 2023

dr. N. Elbert

Kanker kan iedereen treffen. Desondanks ziet klinisch geneticus Margreet Ausems, UMC Utrecht, vaak dezelfde groep patiënten in haar spreekkamer: wit en hoog opgeleid. Patiënten met een migratieachtergrond of zonder vervolgopleiding ziet ze amper. “Kennelijk is genetische zorg in Nederland niet voor iedere patiënt met kanker even toegankelijk. Dat raakt mij.”

Sinds juli 2021 is Ausems hoogleraar klinische oncogenetica. Mede door corona sprak ze pas in april van dit jaar haar inaugurele rede uit.1 Met haar leerstoel richt Ausems zich op de toegankelijkheid van genetische zorg bij kanker, die zij wil verbeteren door de drempels te verlagen die zorgverleners en patiënten – bewust of onbewust – ervaren.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:228–9)

Lees verder

FORCE: landelijke infrastructuur voor onderzoek naar zeldzame kankers

NTVO - jaargang 20, nummer 4, september 2023

dr. N. Elbert

Eén op de vijf patiënten met kanker heeft een zeldzame vorm van de ziekte.1 Weliswaar zijn de aantallen patiënten per kankersoort klein, maar bij elkaar opgeteld gaat het jaarlijks om ongeveer 20.000 nieuwe diagnoses.2 Dat maakt de diagnose ‘zeldzame kanker’ – als die zou bestaan – tot een van de meest prevalente. Patiënten met een zeldzame vorm van kanker hebben een slechtere overleving en een lagere kwaliteit van leven dan patiënten met een niet-zeldzame vorm van kanker.3,4 Medisch oncoloog Annemiek Walenkamp-Hageman (UMC Groningen) beoogt daar met het project ‘InFrastructure fOr Rare Cancers in the NEtherlands’ (FORCE) verandering in te brengen.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:146–7)

Lees verder

Hulp bij behandelkeuze voor patiënten met spierinvasieve blaaskanker

NTVO - jaargang 20, nummer 3, juli 2023

dr. N. Elbert

Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim 7.500 mensen blaaskanker vastgesteld. Ongeveer 3 van de 10 mensen met blaaskanker heeft een tumor die is doorgegroeid in de spierlaag van de blaas. Als patiënten met spierinvasieve blaaskanker zonder metastasen fit genoeg zijn, wordt doorgaans een cystectomie uitgevoerd, eventueel voorafgegaan door chemotherapie. Voor een deel van hen is chemoradiatie echter een goed alternatief, met een gelijke kans op genezing. Dat stelt deze patiënten voor een lastige keuze. Sinds begin april 2023 kunnen zij gebruikmaken van de keuzehulp ‘Behandeling bij blaaskanker’ om een behandeling te kiezen die het beste aansluit bij hun voorkeuren en wensen (www.blaaskankerkeuzehulp.nl). Onderzoeker Julia van Tol-Geerdink, radiotherapeut Hanneke Meijer en oncologisch uroloog Toine van der Heijden (allen Radboudumc) zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de keuzehulp en vertellen over het belang ervan.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:100–2)

Lees verder