App matcht Amerikaanse borstkankerpatiënten met meest geschikte klinische studies

juni 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Pensive Caucasian young Woman with cancer after radiation therapy in her home reading text messages on her smartphone in front of PC computer during the day.

Een nieuwe website met bijbehorende app helpt Amerikaanse vrouwen met uitgezaaide borstkanker bij het vinden van klinische studies waar zij voor in aanmerking zouden kunnen komen.

Het platform MBC Connect 2.0 is ontwikkeld door de Metastatic Breast Cancer Alliance (MBCA), een samenwerking van een aantal non-profit borstkankerorganisaties, farmaceutische en biotechnische bedrijven en patiëntenverenigingen.
Gebruikers van de app voeren hun persoonlijke data zoals leeftijd en woonplaats in, en informatie over hun ziekteverloop.

Mogelijke studies

Een algoritme in MBC Connect matcht de vrouwen dan aan mogelijke studies waar ze aan mee zouden kunnen doen. Hoe meer data de gebruikers invoeren, des te gerichter en concreter de aanbevelingen van de app worden. De data wordt versleuteld opgeslagen zodat alleen de gebruiker zelf toegang tot de eigen gegevens heeft.

Doorgaans is het voor patiënten, maar ook voor behandelende artsen erg moeilijk om mogelijke klinische studies te vinden waar zij voor in aanmerking zouden kunnen komen. Terwijl deelname aan zo’n studie potentieel een groot verschil in de behandeling en de uitkomst ervan kan betekenen.

Dossier

Binnen de app MBC Connect 2.0 kunnen patiënten met een uitgezaaide borstkanker ook een dossier bijhouden over hun ziekteverloop, en dat eenvoudig delen met hun behandelende zorgprofessionals. Ook de mogelijk geschikte studies, die de app aandraagt, kunnen met het zorgteam gedeeld worden.

Alleen in Amerika

Momenteel zijn op de app en website alleen Amerikaanse klinische studies te vinden, in het Engels en het Spaans, en zowel voor iOS en Android. De klinische studies komen allemaal uit het officiële Amerikaanse register ClinicalTrials.gov.

Meer informatie

Bezoek de website van MBC Connect.