Amsterdam UMC onderzoekt ontstekingsremmend antilichaam bij coronapatiënten

april 2020 Corona Willem van Altena
Amsterdam, The Netherlands - August 12, 2016: Academic Medical Centre (AMC) in Amsterdam. AMC is the largest hospital in Amsterdam and affiliated to the University of Amsterdam. It's currently merging with the other academical hospital in Amsterdam, VU University Medical Centre.

In het Amsterdam UMC gaat een onderzoek van start bij patiënten met het coronavirus, die met zware longontsteking op de intensive care opgenomen zijn. De onderzoekers willen weten of behandeling met een antilichaam getiteld IFX-1, dat een ontstekingsfactor blokkeert effectief en veilig is.

Meer kwaad dan goed

Antilichaam IFX-1 richt zich specifiek op de complement factor C5a. Door die factor te blokkeren wordt voorkomen dat het immuunsysteem van de patiënt te heftig op het virus reageert door middel van een ontstekingsreactie, zoals een longontsteking. Die reactie richt meer kwaad dan goed aan.

In China is al eerder soortgelijk onderzoek gedaan, met hoopvolle resultaten. Uit die onderzoeken blijkt dat het complementsysteem bij mensen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van longschade tijdens een corona-infectie. Twee patiënten die werden behandeld met het antilichaam zijn goed hersteld, schrijven de Chinese onderzoekers. Het Amsterdamse onderzoek wordt ondersteund door de Duitse farmaceut InflaRX, en zal ook in andere centra plaatsvinden. De coördinatie vindt plaats vanuit Amsterdam.

Corona Research Fonds

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door het net opgerichte Corona Research Fonds van Amsterdam UMC. Dat is erop gericht om geldbronnen aan te boren voor wetenschappelijk onderzoek rond de corona-uitbraak. Het fonds is vooral bedoeld om snel fondsen vrij te maken, omdat dat via de gebruikelijke subsidiekanalen te lang zou duren. “Hoe eerder we beginnen, hoe groter de kans is dat we deze crisis het hoofd kunnen bieden”, staat in het persbericht van Amsterdam UMC te lezen.

Bronnen
1. Lees hier het persbericht van Amsterdam UMC over het onderzoek naar antilichaam IFX-1.
2. Lees hier meer over het veelbelovende Chinese onderzoek naar de effectiviteit van het antilichaam waarmee nu in Amsterdam onderzoek wordt gedaan.
3. Lees ook het originele persbericht van InflaRX.