Amsterdam UMC deelt gegevens IC-patiënten

november 2019 Preventie Eline Feenstra
Photo of a young woman sitting at her desktop computer, doing computer programming in her home office

Amsterdam UMC slaat een nieuwe weg in: door intensive-care-patiëntengegevens openbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek hoopt het ziekenhuis de zorg te kunnen verbeteren en levens te redden.

Als eerste ziekenhuis in Europa zal Amsterdam UMC de data van intensive-carepatiënten openbaar toegankelijk maken. Hierbij zijn individuele gegevens van patiënten niet traceerbaar. Het ziekenhuis hoopt door middel van de nieuwe maatregel de zorg te verbeteren en een snellere behandeling van toekomstige patiënten mogelijk te maken.

Algoritmes

Door middel van een grote hoeveelheid datapunten (1 miljard, voornamelijk vanuit de bewakingsapparatuur), kunnen artsen en onderzoekers van over de hele wereld algoritmes ontwikkelen met kunstmatige-intelligentie-technieken.

Amerikaanse intensive-care-afdelingen gingen ons al voor. Het type organisatie en patiënten kan echter sterk verschillen tussen Amerika en Europa, wat kan leiden tot andere algoritmes. Daarom is de Europese Vereniging voor Intensive Care Geneeskunde (ESICM) met het initiatiefin Amsterdam gestart, waarmee zij hopen andere ziekenhuizen aan te moedigen om het voorbeeld te volgen. Het project wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Privacy

Volgens Amsterdam UMC, ESICM en NVIC staat de privacy van de patiënt altijd voorop. De wet- en regelgeving zal strikt worden nageleefd. Bovendien kunnen patiënten het aangeven wanneer zij niet mee willen doen met het onderzoek.

Meer informatie: https://amsterdammedicaldatascience.nl/