Amivantanab bereikt primair eindpunt in MARIPOSA-2 studie voor bepaald type longkanker

september 2023 Oncotrials Willem van Altena

Farmaceut Johnson & Johnson heeft aangekondigd dat de fase III MARIPOSA-2-studie van haar bispecifieke antilichaam amivantamab-vmjw (op de markt onder de naam Rybrevant) in EGFR-gemuteerde longkankerpatiënten heeft voldaan aan het primaire eindpunt van progressievrije overleving (PFS). Amivantamab-vmjw, dat gericht is tegen de oncogenen EGFR en MET, kreeg in 2021 al versnelde goedkeuring van de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA voor bepaalde patiënten met lokaal gevorderde of gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) die EGFR exon 20 insertiemutaties hebben.

Aan de MARIPOSA-2 studie namen 657 patiënten deel met lokaal gevorderde of metastatische EGFR ex19del of L858R substitutie NSCLC die ziekteprogressie hadden op of na behandeling met osimertinib. Deelnemers werden gerandomiseerd naar behandeling met amivantamab-vmjw plus chemotherapie, amivantamab-vmjw plus chemotherapie en de EGFT TK-remmer lazertinib, of alleen chemotherapie.

Er werd een dubbel primair eindpunt gebruikt om de PFS voor elke experimentele arm te vergelijken met chemotherapie alleen. Volgens Johnson & Johnson toonde MARIPOSA-2 een statistisch significante en klinisch betekenisvolle verbetering in PFS ten opzichte van chemotherapie in beide amivantamab-vmjw-armen. Er waren geen nieuwe veiligheidssignalen met de toevoeging van amivantamab-vmjw aan chemotherapie. De studieresultaten zullen binnenkort gepresenteerd worden op wetenschappelijke congressen, inclusief details over secundaire eindpunten zoals algehele overleving (OS), objectieve respons, duur van respons en intracraniële PFS.

Amivantamab-vmjw plus lazertinib wordt ook geëvalueerd in de eerstelijns setting voor patiënten met EGFR-gemuteerd NSCLC in de cruciale fase III MARIPOSA studie, die de combinatie head-to-head vergelijkt met osimertinib, naast een derde arm van lazertinib om de bijdrage van componenten ook afzonderlijk te beoordelen. Een voorlopige uitslag voor deze studie wordt verwacht in april 2024, volgens ClinicalTrials.gov.

Vorige maand diende Johnson & Johnson ook al een aanvraag in bij de FDA voor goedkeuring van amivantamab-vmjw plus chemotherapie als eerstelijns behandeling voor lokaal gevorderd of gemetastaseerd NSCLC bij patiënten met EGFR exon 20 insertie mutaties, gebaseerd op de Fase III PAPILLON studie, die het primaire eindpunt van PFS behaalde.

Meer informatie

Lees meer over de MARIPOSA-2 studie bij ClinicalTrials.gov