Goedkeuring op til voor nieuwe behandeling voor gevorderde uitgezaaide prostaatkanker

november 2022 Farmanieuws Willem van Altena
Person - medical specialist or doctor, shows to patient anatomical location of urine bladder and prostate relative to body with a realistic model of organ. Concept photo for use in urology, anatomy

Het comité voor medische producten voor menselijk gebruik (‘Committee for Medicinal Products for Human Use’, CHMP) heeft een positief standpunt ingenomen aangaande de goedkeuring van een nieuwe tweedelijnsbehandeling voor gevorderde en gemetastaseerde prostaatkanker. Het gaat om de stof lutetium Lu177 vipivotide tetraxetan, dat door farmaceut Novartis op de markt wordt gebracht onder de merknaam Pluvicto®. In Noord-Amerika had medicijnauoriteit FDA het middel al in maart van dit jaar goedgekeurd.

Lutetium Lu177vipivotide tetraxetan is een doelgericht radioactief medicijn dat zich bindt aan kankercellen met prostaat-specifiek antigeen (PSA) expressie. De radioactieve straling in het medicijn beschadigt het DNA van de kankercellen en leidt uiteindelijk tot celdood. Het middel wordt geleverd als 1000 MBq/ml oplossing bedoeld voor injectie of als infuus.

Bijwerkingen

In de gerandomiseerde open-label multicenter fase III VISION-studie heeft lutetium vipivotide tetraxetan verbeteringen in algehele overleving en progressievrije overleving laten zien in vergelijking met de huidige standaardbehandelingen. Het bijwerkingenprofiel was daarbij binnen aanvaardbare normen en omvatte onder meer vermoeidheid, een droge mond, misselijkheid, bloedarmoede, verlies van eetlust en constipatie.

Het middel is bedoeld voor de behandeling van volwassen mannen met gevorderde en uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker (mCRPC), die eerder al behandeld zijn met een androgeenreceptorremmer en taxaangebaseerde chemotherapie. Het wordt ingezet in combinatie met androgeendeprivatie, al of niet met androgeenreceptorremmers,

Referentie

Lees het volledige rapport aangaande Pluvicto op de website van het Europees Medicijn Agentschap EMA.