Geen noodzaak om met coronavaccinatie te wachten tot kankerbehandeling afgerond is

juni 2021 Corona Willem van Altena
A medical vial of vaccine with a syringe arranged in studio against a white background.

Bieden de COVID-19 vaccins evenveel bescherming voor kankerpatiënten? Een onderzoek uit New York (V.S.) lijkt die vraag bevestigend te beantwoorden. Vaktijdschrift Cancer Cell besteedde recent aandacht aan dit onderzoek.

Aan het Albert Einstein College of Medicine in New York hebben onderzoekers tweehonderd patiënten gevolgd, die onder behandeling waren voor een grote verscheidenheid aan kankers. En het bleek dat na volledige vaccinatie met een van de goedgekeurde COVID-19 vaccins 94% van de patiënten antilichamen tegen het SARS-CoV-2 virus in hun bloed hadden.

Stamceltransplantatie

De krachtigste respons werd waargenomen bij patiënten met een solide tumor (98%). Bij patiënten met een hematologische kanker was de respons iets lager, 85%. Met name bij patiënten die een stamceltransplantatie hadden ondergaan en patiënten met immuunremmers behandeld werden zoals anti-CD20 therapieën was de respons lager (73, respectievelijk 70%), maar wel hoger dan van tevoren werd aangenomen.

Als verder werd gekeken naar het soort behandelingen dat patiënten ondergingen dan bleek de respons op de vaccins het hoogste te zijn bij patiënten die met immuun checkpoint remmers behandeld werden (97%) of die hormoontherapie ondergingen. Bij die laatste groep was de respons rato zelfs 100%. Daarnaast werd ook vastgesteld dat de mRNA-vaccins (Moderna en Pfizer) hogere titers lieten zien dan de adenovirus-gebaseerde vaccins (AstraZeneca en Janssen).

Kwetsbare patiënten

Volgens mede hoofdauteur dr. Amit Verma laat het onderzoek zien dat de COVID-19 vaccins voor een krachtige afweerrespons zorgen bij kankerpatiënten. “Studies uit de beginperiode van de pandemie lieten zien dat de sterfte onder kankerpatiënten die COVID-19 krijgen hoger ligt dan voor de algehele bevolking. We moeten deze kwetsbare patiënten dus beschermen tegen een mogelijke infectie. Deze studie kan ervoor zorgen dat mensen beseffen dat de vaccins erg effectief zijn, zelfs voor mensen die chemotherapie of immuuntherapie ondergaan. Er is dus geen noodzaak om met vaccinatie te wachten totdat ze hun kankerbehandeling afgemaakt hebben.”

De onderzoekers merken ook op dat geen enkele patiënt ernstige bijwerkingen kreeg. Niemand hoefde na een vaccinatie naar de spoedeisende hulp of naar het ziekenhuis.

Referentie

Thakkar A, Gonzalez-Lugo JD, Goradia N, et al. Seroconversion rates following COVID-19 vaccination among patients with cancer. Cancer Cell. 2021 Jun 5:S1535-6108(21)00285-3. doi: 10.1016/j.ccell.2021.06.002. Epub ahead of print. PMID: 34133951; PMCID: PMC8179248.