Robots nemen menselijke collega’s tijdrovende precisieklussen uit handen bij Amsterdam UMC

september 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Handling device in laboratories for nuclear medicine

In de ziekenhuisapotheken van Amsterdam UMC zijn sinds kort enkele bijzondere nieuwe collega’s aan het werk. Robots. Zij gaan helpen bij het prepareren van medicijnen, en ontlasten op die manier hun collega’s van vlees en bloed, die daardoor meer tijd krijgen om bij de afdelingen langs te gaan.

De apotheekrobots gaan zich specifiek bezighouden met het verzamelen van medicatie om deze vervolgens te verpakken in de aangevraagde hoeveelheden. De verpakking krijgt een barcode, de gegevens gaan automatisch naar het elektronisch dossier van de patiënt. Daardoor hoeven de verpleegkundigen medicatie niet meer uit te tellen voor hun patiënten. Bovendien worden de medicijnen op de afdeling bezorgd in plaats van dat de verpleegkundige ze ophaalt bij de apotheek. En omdat de robot de medicatie per patiënt voor de komende 24 uur levert, is het niet nodig om een grote voorraad medicatie op de afdeling beschikbaar te hebben. De apotheek van VUmc krijgt waarschijnlijk de primeur.

En er is nog een elektronische collega begonnen bij VUmc: de zogeheten chemorobot. Die robot gaat zich exclusief bezighouden met het bereiden van chemotherapie. Dat is een tamelijk arbeidsintensief procedé, met heel veel fysieke handelingen die kunnen leiden tot klachten in de armen en handen van het personeel van de apotheek. De robot zal ook verspilling tegengaan omdat hij heel nauwkeurig werkt en niet meer gebruikt dan nodig is voor de bereiding van de chemokuur.

VUmc is niet het eerste ziekenhuis in ons land dat een chemorobot inzet, die primeur ging naar OLVG in Amsterdam, al in 2017. Maar wat de VUmc chemorobot uniek maakt is het feit dat hij perfect samenwerkt met het elektronisch patiëntendossier, waarbij alle medicijngegevens automatisch geüpload worden. Daarmee neemt de robot zijn menselijke collega’s veel werk uit handen.