Nieuw onderzoekscentrum richt zich op precisie radiotherapie met behulp van AI

juli 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Onder de naam POP-AART, wat staat voor Partnership for Online Personalized AI-driven Adaptive RadioTherapy, openen het Nederlands Kanker Instituut (NKI), de universiteit van Amsterdam en het Zweedse technologiebedrijf Elekta binnenkort een nieuw onderzoekscentrum. Daar zal worden gewerkt aan nieuwe manieren om kunstmatige intelligentie (AI, van ‘artificial intelligence’) in te zetten bij precisie radiotherapie. Het is de bedoeling om uiteindelijk voor elke patiënt bestraling op maat te ontwikkelen.

Het POP-AART laboratorium wordt onderdeel van het nieuwe Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Door de modernste AI methodes in te zetten wordt adaptieve radiotherapie sterk verbeterd. Gedurende een behandeling verandert de anatomie van elke patiënt, en bij iedereen gebeurt dat op een unieke wijze.

Voorspellen en aanpassen

Tumoren zijn constant aan verandering onderhevig: ze veranderen soms van plaats, ze groeien, of ze krimpen juist onder invloed van de behandeling. De AI kan voorspellen op welke manier die processen plaatsvinden, en daar de bestraling continu op aanpassen zodat iedereen de juiste dosis radiatie op het juiste moment en op de juiste plek ontvangt, met minimale schade aan omliggend gezond weefsel. In het verleden was het continu aanpassen van de bestraling vaak onmogelijk omdat de berekeningen complex en tijdrovend zijn, maar dankzij AI is dat proces nu een stuk eenvoudiger geworden. En het POP-AART onderzoekscentrum moet de technologie nog verder aanscherpen zodat precisie radiotherapie voor zo veel mogelijk kankerpatiënten mogelijk wordt.

Meer informatie

Bezoek de website van het POP-AART Lab