Yoga vermindert bijwerkingen van bestraling bij hoofd-halskanker, vooral met partner erbij

november 2023 Beter Leven Willem van Altena
Sporty multiracial group of elderly people having fitness class at nursing home, training with female instructor, standing in a row, stretching hands and smiling, enjoying physical activity, panorama

Een recente studie uit de Verenigde Staten wijst uit dat yoga gunstige effecten heeft op patiënten met hoofd-halskanker die radiotherapie ondergaan. Deze behandeling kan bijwerkingen veroorzaken die leiden tot fysieke achteruitgang en een toename van het gebruik van gezondheidszorg. Vooral opvallend is dat yoga deze negatieve bijwerkingen lijkt te verminderen, en helemaal wanneer ook familieleden als zorgverleners deelnemen. Dit resulteert in minder noodzaak tot plaatsingen van voedingssondes en bezoeken aan de spoedeisende hulp. De bevindingen van deze studie werden onlangs gepresenteerd op het American Society of Clinical Oncology (ASCO) Quality Care Symposium 2023 in Boston.

De studie, die werd uitgevoerd door wetenschappers aan het University of Texas MD Anderson Cancer Center in Houston, omvatte 100 patiënten met hoofd-halskanker die minstens 25 radiotherapiebehandelingen zouden ondergaan, en hun zorgverleners. Patiënten werden willekeurig toegewezen aan yogasessies met hun zorgverlener (n=34), yogasessie zonder zorgverlener (n=33), of standaardzorg (n=33).

Rekken van nek- en gezichtsspieren

Beide yogaprogramma’s omvatten 15 sessies, zowel in persoon als via videoconferentie, parallel aan het radiotherapieschema van de patiënt. De yoga-oefeningen richtten zich op het voorkomen en verminderen van veelvoorkomende bijwerkingen van de behandeling, zoals rekken en versterken van nek- en gezichtsspieren, lichaamshoudingen om spierverlies te voorkomen, en ademhalings- en meditatieoefeningen voor ontspanning en welzijn.

De resultaten waren opmerkelijk. Bij beide yogagroepen was de deelname aan sessies hoog, met 88% die ten minste 10 sessies bijwoonden. De groep patiënt-zorgverlener vertoonde een significant positief effect in vergelijking met de standaardzorggroep op gerapporteerde fysieke functie en voedingsinname. En beide yogagroepen hadden aanzienlijk minder voedingssondes dan de standaardzorggroep. Het effect op spoedeisende hulpbezoeken was marginaal significant, en het effect op ziekenhuisopnames was niet significant.

De onderzoekers in Houston onderzoeken momenteel de dyadische yoga-interventie bij patiënten met hoofd-halskanker die gelijktijdig chemoradiatie ondergaan. Ze plannen ook tests om de acceptatie van deze interventie bij minderheidsgroepen en patiënten uit een sociaaleconomisch lager milieu te evalueren.

Referentie

Bekijk de abstract van de presentatie tijdens het afgelopen ASCO-congres