‘Wierook branden in huis is net zo schadelijk als sigarettenrook’

februari 2020 Beter Leven Willem van Altena
burning Embossed sticks and smoke from incense burning and smoke

Wierook, het woord alleen zegt het al: ‘gewijde rook’. Al duizenden jaren gebruiken mensen stokjes of kegeltjes met samengeperste kruiden en hars om weldadige geuren op te laten stijgen. En in de huidige tijd wordt wierook geassocieerd met wellness, ontspanning, gezondheid en zen. Maar zijn de geurende stokjes wel zo weldadig? Niet voor de gezondheid, zegt de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop.

Dat roken ongezond is weet iedereen. De gewoonte is niet alleen verslavend maar wordt in verband gebracht met hart-en-vaatziekten en longkanker. Elk jaar worden de regels rond het roken aangescherpt om mensen maar te ontmoedigen ermee te beginnen, of juist te stimuleren om ermee te stoppen. En ook het zich bevinden in een rokerige ruimte is ongezond, vandaar het rookverbod in de horeca en op het werk. Maar lang niet iedereen is zich ervan bewust dat het opsteken van een wierookstokje minstens zo schadelijk is.

Kankerverwekkend

Wierook bevat dan weliswaar wel geen teer en nicotine, maar potentieel kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en naftaleen wil je ook niet bepaald in je longen terugvinden. Daarnaast komt er fijnstof vrij bij de verbranding van wierook, en zelfs koolmonoxide, wat kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen. Daarbij maakt het weinig uit of het goedkope of dure wierook is: verbranding van organisch materiaal brengt altijd schadelijke rook teweeg.

Leeftijdslimiet

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop stelt zelfs dat het nauwelijks verschil uitmaakt of je binnenshuis rookt of wierook brandt. Er bestaan wel Europese regels, maar die worden niet nageleefd. Daarom wil Test Aankoop nu dat er in Belgiƫ een verbod komt op in elk geval acht onderzochte wierookproducten, en dat er daarnaast een leeftijdslimiet van 18 jaar komt voor het kopen en gebruik van wierook. Ook moeten er waarschuwende teksten op de verpakkingen komen, zoals dat bij sigaretten al het geval is.

In Nederland is er vooralsnog geen soortgelijke roep om wierook aan banden te leggen.

Bron
1. Lees HIER het artikel van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop.