Delftse studenten maken werk radiologen makkelijker met slimme katheterhouder

februari 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena

Vier studenten Biomedical Engineering van de TU Delft hebben een Biomedicial Engineering Award gewonnen met een praktische houder voor guidewires. Guidewires zijn katheters die interventieradiologen gebruiken om in beeld te brengen waar in het menselijk lichaam een ingreep moet plaatsvinden.

Het Delftse viertal, bestaande uit Anneloes Berg, Jara van Bergem, Joy Lemmers en Jeroen Tuijp, heeft een flexibele houder ontworpen waarmee de arts heel snel exact de juiste guidewire kan pakken, met de juiste dikte en lengte. Dat bespaart tijd en maakt het werk voor de radioloog een stuk efficiënter.

Tijdrovend

De studenten kwamen op het idee naar aanleiding van een ergernis van dr. Camiel Klink, een interventieradioloog uit het LangeLand-ziekenhuis in Zoetermeer. Hij stoorde zich eraan dat de guidewires niet erg gebruiksvriendelijk waren en dat er veel tijd verloren ging aan inefficiënte handelingen, en klopte bij de TU Delft aan om een oplossing te bedenken. Vooral het opbergen van de guidewires in de verpakking was tijdrovend, gaf dr. Klink aan. Wel was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de houder in verschillende standen gezet kon worden, en dat de guidewires er niet zomaar uit konden vallen.

Het viertal ontwierp een holle spiraal, waarin guidewires tot drie meter lang in bewaard kunnen worden. Aan de kop bevinden zich acht grote gaten, waar de draden ingestoken moeten worden. Een vochtige spons in de kop zorgt ervoor dat de draden altijd nat zijn wanneer ze bij een patiënt ingebracht worden. In de bestaande situatie moeten de guidewires handmatig bevochtigd worden, wat opnieuw tijdrovend is.

Patiëntveiligheid

Volgens Maarten van der Elst, traumachirurg aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en hoogleraar Patiëntveiligheid aan de TU is het een ingenieus ontwerp. “Het kost veel tijd om de guidewires op de juiste wijze op te bergen, steriel en vochtig te houden. Deze houder kan, mits goed doorontwikkeld, enorm bijdragen aan de verbetering van de patiëntveiligheid. Ook bespaart de efficiënte manier van opbergen kostbare tijd die we beter kunnen benutten voor de patiëntenzorg.”

Op de foto van links naar rechts: Anneloes van den Berg, Jara van Bergem, Joy Lemmers en Jeroen Tuijp. Foto: Reinier de Graaf/PR