‘Ruw’ borstimplantaat verhoogt het risico op lymfklierkanker

juli 2019 Medisch onderzoek Eline Feenstra
Silicone breast implant on hands

Afgelopen jaar toonde een Nederlands onderzoek aan dat het gebruik van borstimplantaten een verhoogd risico op lymfklierkanker (ALCL) met zich meebrengt1. Recent onderzoek laat zien dat dit risico hoger lijkt te zijn dan in eerste instantie gedacht.

Het onderzoek dat vorig jaar verscheen in het Journal of the American Medical Association (1) liet een risico van 1 op 7000 zien op het ontwikkelen van lymfklierkanker na plaatsing van een borstimplantaat. Dit onderzoek vond plaats bij vrouwen boven de 75 jaar. De berekening was gebaseerd op de 32 patiënten die destijds bekend waren. Op dit moment zijn er echter 20 gevallen bijgekomen waardoor het risico zal stijgen. Een herberekening zal mogelijk volgen.

De voornaamste reden van de stijging van het aantal gevallen is bewustwording van zowel de patiënt als de arts. Artsen herkennen het probleem eerder en casussen worden zorgvuldiger onderzocht. Bovendien stappen patiënten zelf ook eerder op hun arts af.

Het huidige onderzoek richt zich op het moment op de polyurethane en macro-getextureerde borstimplantaten, waarvan de laatste een extra ruw oppervlak hebben. Van de vrouwen gediagnosticeerd met ALCL is er in de meeste gevallen sprake van een ‘ruw implantaat’. Deze vorm van implantaten wordt vaak gekozen wegens verhoogde grip in het lichaam, wat verschuivingen voorkomt. Dit betreft in Nederland zo’n 36% van de implantaten2.

Inmiddels zijn deze implantaten in Frankrijk verboden. Ondanks dat het ontstaan van ALCL zeldzaam is na plaatsing van de implantaten, ziet Frankrijk de ziekte als te gevaarlijk met in veel gevallen de dood tot gevolg. Nederland is er nog niet uit of het risico groot genoeg is voor een verbod. Wel is er in Nederland en Canada gekozen voor een voorlopige stop. Een definitief advies zal later volgen.

Bron
1. de Boer M, van Leeuwen FE, Hauptmann M et al. Breast Implants and the Risk of Anaplastic Large-Cell Lymphoma in the Breast. JAMA Oncol. 2018 Mar 1;4(3):335-341.
2. https://borstkanker.nl/nl/nieuws/vrouwen-met-een-borstprothese-hebben-verhoogde-kans-op-zeldzame-lymfeklierkanker-bia-alcl. Geraadpleegd op 8-4-19.