Virtueel vriendje zorgt ervoor dat kinderen beter voorbereid worden op MRI-scan

november 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Bij het ondergaan van een MRI-scan is het van essentieel belang dat de patiënt volkomen bewegingloos blijft. Dat is al moeilijk genoeg voor volwassenen, maar voor kinderen is dat bijna onmogelijk. Ze voelen zich bovendien vaak angstig wanneer ze met de machine geconfronteerd worden. Om die reden worden kinderen, zeker jonge kinderen, vaak verdoofd of onder narcose gebracht. Wellicht zal dat in de toekomst minder vaak nodig zijn dankzij een nieuwe app die Philips heeft ontwikkeld.

Augmented reality

De app helpt kinderen en hun ouders door het hele proces rond de MRI-scan. In het voortraject krijgen kinderen en ouders informatie over wat een MRI-scan inhoudt en hoe een scanner eruit ziet. Dankzij augmented reality kunnen kinderen thuis alvast een kijkje nemen. Aan de hand van een virtuele buddy kunnen de kinderen zelf oefenen met het scannen. Spelenderwijs leren de kinderen hoe belangrijk het is om zo stil mogelijk te blijven liggen zodat de scan goed lukt. Voor de ouders is er allerlei achtergrondinformatie beschikbaar.

Kittenscanner

Eenmaal in het ziekenhuis om de MRI-scan te ondergaan, kunnen de kinderen samen met de virtuele buddy die ze al kennen zelf oefenen om speelgoeddieren te scannen in de zogenaamde ‘kittenscanner’. Dat is een miniversie van een echte MRI-scanner. En ook tijdens de scan zelf blijft de virtuele buddy bij het kind om het te begeleiden en zonodig gerust te stellen. Dat gebeurt door de stem en beelden van de buddy af te spelen via een ingebouwd multimediascherm in de MRI-scanner. De buddy spoort de kinderen bijvoorbeeld aan om stil te blijven liggen, of telt mee wanneer de adem ingehouden moet worden.

Zo wordt er stress weggenomen, en dat leidt uiteindelijk tot betere resultaten van de scan zodat hij niet overgedaan hoeft te worden. Belangrijker is dat kinderen dankzij de app en de virtuele buddy mogelijk ook niet langer geheel of gedeeltelijk verdoofd hoeven te worden. Ook voor de ouders is dat een geruststellend idee. De nieuwe oplossing stelt ouders gerust en zorgt dat het kind goed voorbereid is en een gevoel van controle heeft, waardoor goede beelden kunnen worden gemaakt die nodig zijn voor een correcte diagnose van de aandoening van het kind.

Walt Disney

Philips heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Walt Disney Company EMEA, eerder dit jaar. Daarbij wordt het effect getest van op maat gemaakte animaties, waaronder speciaal ontwikkelde Disney-verhalen, binnen de Ambient Experience van Philips in ziekenhuisomgevingen.

Meer informatie

Bezoek de website van Philips