Tienduizenden lampions verlichten Madurodam tijdens KWF-actie ‘Nederland geeft licht’

december 2020 In Actie Willem van Altena

Op zondagavond 20 december was Madurodam de locatie van ‘Nederland geeft licht´die door KWF was georganiseerd. Tijdens deze actie zijn ruim 40 duizend lampionnen gedoneerd. Iedere lampion vertegenwoordigde een dierbare die geraakt is door kanker; voor iemand die wordt gemist of nu met kanker te maken heeft en voor iedereen die extra steun kan gebruiken in deze periode. De opbrengst van de gedoneerde lampionnen gaat naar onderzoek, preventie, een betere kwaliteit van leven voor mensen die ziek zijn geweest en zorg rond de palliatieve levensfase.

Corona en kanker

Corona heeft veel impact op heel Nederland, ook op kankerpatiënten en hun naasten. Zij ervaren veel eenzaamheid en angst en sommige zorg is uitgesteld. Juist in deze donkere dagen is er behoefte aan licht en steun, vooral voor kankerpatiënten en hun naasten. Daarom werd ‘Nederland geeft licht’ dit jaar aangepast aan de huidige maatregelen.

Er was een aantal aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat het ondanks corona toch door kon gaan. Er was geen publiek aanwezig bij het evenement en naast het grote lampionnenhart, zijn er speciale hartjes geplaatst op typisch Nederlandse plekken in Madurodam.

TV uitzending

De verlichting van de lampionnen werd uitgezonden op SBS 6 en werd gepresenteerd door Leonie ter Braak en Mirella van Markus. In de uitzending stond KWF samen met bekende artiesten, patiënten en hun naasten stil bij ontroerende verhalen achter de duizenden lampionnen. De herhalingen van de uitzending zijn te zien op 21 december om 10.30 uur en 26 december om 13.25 uur op SBS 6.

KWF Kankerbestrijding organiseerde de lampionnenactie dit jaar voor de vijfde keer. Eerder waren al de Afsluitdijk, het Middelpunt van Nederland (Lunteren), Paleis Soestdijk en het Olympisch stadion de locatie voor duizenden lampionnen.

Meer informatie

Bezoek de website van KWF voor informatie over de lampionnenactie en om persoonlijke verhalen achter de lampionnen te lezen.