‘Straighteners’ blijken niet alleen voor steil haar te zorgen, maar ook voor risico op baarmoederkanker

november 2022 Beter Leven Willem van Altena

Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat sommige haarproducten gelinkt zijn aan een verhoogd risico op hormoongerelateerde kankers zoals borst- en eierstokkanker. Veel haarproducten bevatten formaldehyde, en dat staat bekend als een kankerverwekkende stof. Nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten levert nu aanwijzingen voor een mogelijke relatie tussen haarproducten die gebruikt worden om het haar steil te maken –‘straighteners’- en baarmoederkanker.

In een onderzoek door een team geleid door epidemioloog dr. Che-jung Chang van de National Institutes for Health in de V.S. werd gekeken naar data afkomstig van 33.947 deelnemers uit de Sister-studie. De deelnemende vrouwen waren tussen de 35 en 74 jaar oud en hadden diverse achtergronden wat betreft ras en etniciteit.

Vragenlijsten

De deelnemers aan de studie werden gevraagd om een vragenlijst in te vullen met betrekking tot hun gebruik van haarproducten tijdens de afgelopen 12 maanden. Daaronder vielen niet alleen shampoo en crèmespoeling, maar ook haarverf, straighteners, ‘relaxers’ die er voor zorgen dat het haar makkelijker steil te maken is, gladmakende ‘pressing’-producten, permanentproducten en ‘body wave’-producten waarmee men het haar een golvende textuur kan geven.

Hoger risico baarmoederkanker

Gemiddeld werden de deelnemers tot 10,9 jaar na de start van de studie gevolgd, en in deze periode werden 378 gevallen van baarmoederkanker vastgesteld onder de deelnemers. De onderzoekers ontdekten dat mensen die ooit een product om het haar steil te maken hadden gebruikt een hoger risico liepen op het ontwikkelen van baarmoederkanker dan mensen die nooit dit soort product hadden gebruikt.

Dit verhoogd risico werd nog sterker wanneer een vergelijking werd gemaakt tussen deelnemers die in de afgelopen 12 maanden meer dan 4 keer een product om het haar steil te maken hadden gebruikt en deelnemers die nog nooit een dergelijk haarproduct hadden gebruikt. Daarnaast hebben de onderzoekers gekeken of andere soorten haarproducten ook het risico op baarmoederkanker vergrootten, maar dit bleek niet het geval.

Welke chemicaliën?

Deze resultaten tonen voor de eerste keer aan dat er een mogelijke relatie is tussen het gebruik van producten om het haar steil mee te maken en de ontwikkeling van  baarmoederkanker. Het is belangrijk om de resultaten in een onafhankelijke studie te bevestigen. Daarnaast willen de onderzoekers erachter komen precies welke chemicaliën in de haarproducten de veroorzakers zijn van het verhoogde risico op baarmoederkanker, zodat hier in de toekomst rekening mee gehouden kan worden.

Referentie

Chang C, O’Brien KM, Keil AP, et al. Use of straighteners and other hair products and incident uterine cancer. J Natl Cancer Inst 2022;online ahead of print.