Rotterdams onderzoek naar chemoresistentie bij blaaskanker haalt forse subsidie uit Amerika binnen

augustus 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Cystitis awareness vector poster with bladder made of pills on white background. Medical solidarity concept for clinics. Human body organ anatomy icon.

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder ook uroloog dr. Tahlita Zuiverloon van het Erasmus MC Kanker Instituut, heeft een subsidie van 3 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid gekregen om onderzoek te doen naar het mechanisme achter chemoresistentie bij blaaskanker.

Momenteel slaat chemotherapie aan bij slechts een kwart van de patiënten met blaaskanker. En er zijn nog geen biomarkers of andere voorspellende factoren bekend die duidelijk maken of een behandeling wel of geen zin heeft. Door erachter te komen wat de chemoresistentie veroorzaakt hopen de onderzoekers ook beter te kunnen voorspellen of een patiënt wel of niet op chemotherapie gaat reageren. Ook worden er naar manieren gezocht om de chemoresistentie te omzeilen.  

Organoïden

Het Rotterdamse deel van het onderzoek richt zich op blaaskankerorganoïden. Dat zijn driedimensionale mini-blaastumoren, gemaakt van tumorcellen van de patiënt, die in het laboratorium in leven gehouden worden. Dit biedt de kans om buiten het lichaam te testen hoe de tumor reageert op chemotherapie. Als een organoïde ook na een hoge dosis chemotherapie blijft doorgroeien, dan is het zinloos om de patiënt alsnog met chemotherapie, met alle bijwerkingen die erbij horen, te behandelen.

Met de gekweekte blaaskankertumoren kunnen ook nieuwe medicijnen of medicijncombinaties uitgetest worden. In het laboratorium van Erasmus MC is inmiddels een biobank met blaaskankerorganoïden van 200 patiënten aangelegd.

Meer informatie

Bezoek de website van Stichting DUOS met meer informatie over blaaskanker en de behandeling ervan.