Prolactinoom: chirurgie of medicatie?

november 2019 Oncotrials Eline Feenstra
Male anatomy of human organs in x-ray view

Bij een groot percentage van de patiënten met een prolactinoom kan een operatie leiden tot remissie op de lange termijn. Door gebruik van medicatie kan de ziekte gecontroleerd worden, maar het remissiepercentage ligt een stuk lager in deze groep. Wat de beste behandeling is voor een individuele patiënt blijft een lastige kwestie.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vergeleken publicaties over de meest gebruikte behandelingen van prolactinoom: de chirurgische ingreep of medicatie. Na het analyseren van de data bleek dat twee derde van de patiënten die een operatie hebben ondergaan daarna een normaal prolactineniveau vertoonden. Medicatie kon het prolactineniveau normaliseren bij ruim 80% van de patiënten. Na het beëindigen van de medicatie hield dit stand bij slechts een derde van de patiënten.

Overweging

Waar medicatie op het moment vaak de eerste keus is, is het volgens de onderzoekers slim om in sommige gevallen toch een operatie te overwegen. Zeker wanneer er sprake is van bijwerkingen of wanneer het prolactineniveau niet normaliseert tijdens of na een medicatie-periode. Operaties zijn tegenwoordig ook veiliger. Bovendien kunnen de risico’s en mogelijkheden goed worden ingeschat.

Gerandomiseerde studie

Hoogleraar Interne geneeskunde Nienke Biermasz en neurochirurg Wouter van Furth zijn eerder dit jaar een gerandomiseerde, gecontroleerde studie gestart bij patiënten met een niet al te groot prolactinoom bij wie er geen behandelvoorkeur is. De patiënten worden gerandomiseerd verdeeld over standaardzorg met medicatie of een gesprek met de chirurg om te kijken of een operatie een optie is.

De studie loopt op het moment in het LUMC en het AmsterdamUMC en er zullen nog een aantal centra volgen. Patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor de studie kunnen nog worden aangemeld.

Bronnen
1. Leids Universitair Medisch Centrum
2. Zamanipoor Najafabadi AH, Zandbergen IM, de Vries F et al. Surgery as a viable alternative first-line treatment for prolactinoma patients. A systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2019 Oct 29. pii: dgz144.