Prinses Máxima Centrum lanceert website over voeding bij kinderen met kanker

juni 2021 Beter Leven Willem van Altena
Sick boy taking medicine.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben een website in het leven geroepen die zich richt op voeding bij kinderkanker. De site, die de vorm van een online vraagbaak heeft, probeert antwoorden te geven op vragen die bij ouders en verzorgers van kinderen met kanker leven.

Wetenschappelijk onderbouwd

Op de nieuwe website worden uitsluitend voedingsadviezen gegeven die gebaseerd zijn op feiten die wetenschappelijk onderbouwd zijn, compleet met bronvermelding. De site wil op die manier nadrukkelijk het kaf van het koren scheiden, want met name op het internet is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien als het gaat om voedingsadviezen bij kanker. De Vereniging Kinderkanker Nederland heeft aan de site bijgedragen met waardevolle feedback van ouders.

Vragen die aan de orde komen zijn onder meer:

  • Mag mijn kind met kanker nog wel suiker eten?
  • Mag mijn kind vlees eten tijdens de behandeling?
  • Kan ik de weerstand van mijn kind met kanker versterken door bepaalde voeding?
  • Is het aan te raden om mijn kind voedingssupplementen te laten slikken?

Daarnaast zijn er ook voedingstips beschikbaar voor het omgaan met veelvoorkomende klachten zoals, misselijkheid, diarree en een verminderde eetlust.

Speciale recepten

Op de website zijn tevens meer dan 50 recepten beschikbaar – op vrijwillige basis ontwikkeld door culinair dienstverlener Hutten, onder meer gespecialiseerd in patiëntenvoeding – die geschikt zijn voor kinderen met kanker, of kinderen die kanker hebben gehad.

Zelf vragen stellen

Ouders en verzorgers kunnen hun vragen over voeding en kinderkanker stellen via voeding@prinsesmaximacentrum.nl. De voorlichting is uitsluitend bedoeld als algemene informatie over voeding bij kinderkanker. Voor persoonlijk advies moet een kinderdiëtist gespecialiseerd in oncologie worden geraadpleegd.

Door de online voorlichting kunnen ouders, verzorgers en zorgprofessionals altijd actuele informatie vinden. De werkwijze achter deze online voorlichting is gebaseerd op die van Voedingenkankerinfo.nl, de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds met antwoord op vragen over voeding tijdens en na kanker bij volwassenen.

Meer informatie

Bezoek de website voeding.prinsesmaximacentrum.nl.