Opvolgen van leefstijladviezen leidt inderdaad tot minder kans op allerlei soorten kanker

juni 2023 Beter Leven Willem van Altena

Wie de leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds opvolgt, heeft minder kans op kanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Newcastle University (Engeland) waarvan de bevindingen onlangs werden gepubliceerd in vaktijdschrift Cancer. Gezond eten en drinken, meer beweging en een gezond gewicht spelen een belangrijke rol in het terugdringen van het aantal nieuwe gevallen van kanker.

In het nieuwe onderzoek hebben experts gekeken of het opvolgen van de leefstijladviezen voor minder kans op kanker daadwerkelijk werkt. Daarvoor hebben ze het opvolgen van de leefstijladviezen vertaald naar punten (een punt per leefstijladvies). Hoe beter mensen de leefstijladviezen opvolgden, hoe meer punten ze scoorden.

Het blijkt dat met elke toename van de score met 1 punt, deelnemers aan het onderzoek 12% minder kans op dikkedarmkanker,11% minder kans op borstkanker en 8% minder kans op longkanker hadden.

Over het onderzoek

De onderzoekers hebben een analyse gedaan van de resultaten van 18 onderzoeksprojecten. Dit was onderdeel van de Cancer Lifestyle Prevention Recommendations (CALIPER) UK Study in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. John Mathers, prof. Linda Sharp en dr. Fiona Malcomson en werd gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam.

Met meer dan 124.000 nieuwe diagnoses per jaar is kanker in Nederland een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid. Dat terwijl ongeveer 40% van alle gevallen van kanker mogelijk voorkomen kan worden. Daarbij spelen voeding, lichaamsbeweging, alcohol en lichaamsgewicht een grote rol.

Afschaffen btw

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Het is overduidelijk dat preventie meer aandacht en urgentie moet krijgen. Alleen door nu op preventie in te zetten als samenleving, kunnen wij de verwachte enorme groei in het aantal kankergevallen in de komende jaren verminderen. Wij roepen ook de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen door gezonde voeding en meer beweging de norm te maken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van btw op groente en fruit.”

Sheena Tjon A Joe, Teamleider Gezondheidsvoorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Op sommige risico’s voor kanker hebben we helemaal geen invloed, zoals erfelijkheid. Maar er zijn veel dingen waar we wel invloed op hebben. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar we kunnen wel zelf veel doen om onze kans erop kleiner te maken. Met de leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan iedereen aan de slag.”

De leefstijladviezen op een rij

In 2018 heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op basis van grootschalig onderzoek – dat ruim 10 jaar duurde – de leefstijladviezen opgesteld voor minder kans op kanker:

  • Blijf op een gezond gewicht. Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.
  • Kom in beweging. Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – loop meer en zit minder.
  • Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
  • Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit. Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.
  • Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.
  • Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Drink vooral water en ongezoete dranken.
  • Drink zo min mogelijk alcohol. Voor de preventie van kanker kun je het best geen alcohol drinken.
  • Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.
  • Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk. Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.
  • Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk. Overleg met je zorgprofessional wat het beste is in jouw situatie.

Referentie

Kaluza J, Harris HR, Håkansson N, Wolk A. Adherence to the WCRF/AICR 2018 recommendations for cancer prevention and risk of cancer: prospective cohort studies of men and women. Br J Cancer. 2020 May;122(10):1562-1570. doi: 10.1038/s41416-020-0806-x. Epub 2020 Mar 25. PMID: 32210367; PMCID: PMC7217975.