Aanwijzingen voor verband tussen producten om haar steil te maken en baarmoederkanker

november 2022 Wetenschap Diede Smeets

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat sommige haarproducten gelinkt zijn aan de ontwikkeling van hormoongerelateerde kankers zoals borst- en eierstokkanker.1,2,3 Een nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten levert nu aanwijzingen voor een mogelijke relatie tussen haarproducten die gebruikt worden om het haar steil te maken –‘straighteners’-  en baarmoederkanker.4

In een onderzoek door een team geleid door epidemioloog dr. Che-jung Chang van de National Institutes for Health in de V.S. werd data geanalyseerd afkomstig van 33.947 deelnemers van de Sister-studie. De deelnemers waren tussen de 35-74 jaar oud en hadden diverse achtergronden wat betreft ras en etniciteit.

Vragenlijsten over gebruik haarproducten

De deelnemers aan de studie werd gevraagd om een vragenlijst in te vullen met betrekking tot hun gebruik van haarproducten tijdens de afgelopen 12 maanden. Daarbij ging het niet alleen om alledaagse producten als shampoo en conditioner, maar ook om haarverf, ‘straighteners’, ‘relaxers’ die ervoor zorgen dat het haar makkelijker steil te maken is, gladmakende ‘pressing’-producten, permanentproducten en ‘body wave’-producten waarmee men het haar een golvende textuur kan geven.

Hoger risico baarmoederkanker

Gemiddeld werden de deelnemers tot 10,9 jaar na de start van de studie gevolgd, en in deze periode werden 378 gevallen van baarmoederkanker vastgesteld onder de deelnemers. De onderzoekers ontdekten dat mensen die ooit een product om het haar steil te maken hadden gebruikt een hoger risico liepen op het ontwikkelen van baarmoederkanker dan mensen die nooit dit soort product hadden gebruikt.

Dit verhoogd risico werd nog sterker wanneer een vergelijking werd gemaakt tussen deelnemers die in de afgelopen 12 maanden meer dan 4 keer een product om het haar steil te maken hadden gebruikt en deelnemers die nog nooit dit soort haarproduct hadden gebruikt. Daarnaast hebben de onderzoekers gekeken of andere soorten haarproducten het risico op het ontwikkelen van baarmoederkanker vergrootten, maar dit bleek niet het geval.

Welke chemicaliën?

Deze resultaten tonen voor de eerste keer aan dat er een mogelijke relatie is tussen het gebruik van ‘straighteners’ en de ontwikkeling van baarmoederkanker. Het is belangrijk om een zelfde soort studie nog een keer uit te voeren zodat de resultaten in een onafhankelijke studie bevestigd kunnen worden. Daarnaast willen de onderzoekers erachter komen welke chemicaliën in deze haarproducten de veroorzakers zijn van het verhoogde risico op baarmoederkanker, zodat hier in de toekomst rekening mee gehouden kan worden.

Referenties

  1. White AJ, Gregoire AM, Taylor KW, et al. Adolescent use of hair dyes, straighteners and perms in relation to breast cancer risk. Intl J Cancer 2021;148:2255-63.
  2. Eberle CE, Sandler DP, Taylor KW, et al. Hair dye and chemical straightener use and breast cancer risk in a large US population of Black and White women. Int J Cancer 2020;147:383-91.
  3. White AJ, Sandler DP, Gaston SA, et al. Use of hair products in relation to ovarian cancer risk. Carcinogenesis 2021;42:1189-95.
  4. Chang C, O’Brien KM, Keil AP, et al. Use of straighteners and other hair products and incident uterine cancer. J Natl Cancer Inst 2022;online ahead of print.