Nic Jonk’s bronzen vrouwen turen al 55 jaar over Noord-Hollandse weilanden

juni 2020 Kunst Kijker Willem van Altena

“Ik maak mijn beelden voor iedereen. Iedereen mag mijn beelden beleven. Omdat ze ook iets van mij zeggen. Als mijn beelden overkomen, voelen mensen een bezieling die ik er in heb gelegd. Als ze dat voelen hoop ik dat ze blij worden”. Woorden van Nic Jonk, een van de bekendste beeldhouwers van Nederland, die in 1994 overleed. De beeldentuin met zijn naam bestaat echter nog altijd, en viert dit jaar het 55-jarig bestaan. Sinds kort zijn de poorten weer geopend voor het publiek. Een bijzondere plek voor een uitstapje waar cultuur en natuur naadloos in elkaar overvloeien.

Nic Jonk besloot in 1965 om een eigen museum met beeldentuin in Grootschermer te openen. Een prachtige plek tussen weilanden en polderslootjes, waar zo’n dertig monumentale bronzen van Jonk volmaakt tot hun recht komen. Fraaie half-figuratieve beelden zijn het, vaak geinspireerd door de vrouwelijke anatomie en in dat opzicht werkte Jonk in de voetsporen van grootmeesters als Aristide Maillol en Antoine Bourdelle. Werken van Nic Jonk kom je overal in Nederland tegen, er staan er ongeveer 250 in openbaar of semi-openbaar bezit.

Expositie Jaap Min

De boerderij is in een museum annex galerie omgetoverd waar kunst niet alleen te zien, maar ook te koop is. In alle prijsklassen bovendien, beginnend met kunstkaarten met gedicht van de vrouw van Nic Jonk, Greet Jonk-Commandeur, maar ook dichtbundels, kalenders, kunstboeken, sieraden, stropdassen en replicabeeldjes. Tot 6 juli is tevens de expositie van schilder en glazenier Jaap Min in het museum te bezichtigen.

Mooiste terras

Nu de musea in Nederland weer open kunnen is ook de beeldentuin Nic Jonk weer te bezoeken, wel na verplichte reservering. Er mogen zich maximaal 30 bezoekers in het museum en de beeldentuin bevinden. Bezoekers kunnen ook wat drinken aan –naar eigen zeggen- het mooiste terras van Noord Holland aan het water. Ook hier geldt wel dat aanmelding vooraf gewenst is, via 0299-671560, 06-53325569  of info@nicjonk.nl.

Replica

Als speciale lustrumaanbieding vanwege het 55-jarig bestaan zijn er mooie replicabeeldjes van werk van Nic Jonk te koop voor 150 euro inclusief granieten sokkel. Kopers van zo’n beeldje ontvangen bovendien het boek ‘Beelden uit de lucht gegrepen’. In de webshop zijn meer replicabeeldjes te zien en te koop.

Toegang tot museum en beeldentuin bedraagt 7,50 of 15 euro inclusief rondleiding door museum, beeldentuin en atelier. Een kop koffie of thee inclusief Schermer Koek is inbegrepen.

Adres: Stichting Museum en Beeldentuin Nic Jonk, Haviksdijkje 5, 1843 JG in Grootschermer

Meer informatie

Bezoek de WEBSITE van Beeldentuin Nic Jonk.