Nederlandse primeur voor Maastricht: de eerste zonnebrandpaal met gratis factor 50

juni 2021 Beter Leven Willem van Altena

De eerste ‘zonnebrandpaal’ in Nederland is in gebruik genomen in Maastricht. Wandelaars bij de Sint-Pietersberg kunnen zich gratis met factor 50 zonnebrandcrème insmeren.

De zonnebrandpaal is een initiatief van onder meer Natuurmonumenten en Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland. Ze spreken van een ‘smeerpunt’. Het is de bedoeling dat er nog veel meer van zulke palen in ons land geplaatst worden, en door middel van een crowdfundingsactie kunnen sponsoren daar mede voor zorgen.

Nationaal actieplan

Twee maanden geleden kwam de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland al met een nationaal actieplan, waarin onder meer werd gepleit voor het gratis verstrekken van zonnebrandcrème.

De zonnebrandpaal is een Belgische vinding van het bedrijf Sundo. In België staan al tientallen zonnebrandpalen, vooral op drukke plekken in grote steden. De paal bevat niet alleen een zonnebrandcrème dispenser, maar ook een informatiescherm. Daarop kunnen mensen zien wat Het de huidige UV-index is en hoe warm het is. Hierdoor kunnen mensen perfect zien wanneer ze zich moeten insmeren. En hoe kan het ook anders: de paal werkt met behulp van een zonnepaneel.

Overigens zijn de Belgisch/Nederlandse zonnebrandpalen geen wereldprimeur. In de Verenigde Staten zijn sinds 2014 al ruim 2.000 gratis zonnebrandcrème dispensers geplaatst.

Meer informatie

Bezoek de website van de zonnebrandpalen

Download het rapport (pdf) van Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland