Nederlandse app Untire helpt kankerpatiënt omgaan met vermoeidheid

oktober 2020 Beter Leven Willem van Altena
Tired woman after cancer treatment lying on couch at home

Veel mensen die een kankerbehandeling ondergaan of ondergaan hebben houden last van chronische vermoeidheid. Maar een app, genaamd Untire, helpt patiënten en ex-patiënten om hun vermoeidheid de baas te worden. Bij het UMCG in Groningen is een studie verricht naar de effectiviteit van de app bij 800 (ex-)patiënten. Deze week verscheen in vakblad Psycho-Oncology een artikel over hun research.

Tachtig procent van alle mensen die een kankerbehandeling ondergaan melden in het eerste jaar na hun diagnose en de start van de behandeling ernstige vermoeidheid. Maar bij dertig procent van de patiënten en ex-patiënten blijft die vermoeidheid veel langer aanhouden, soms wel meer dan tien jaar. Het is voor deze mensen moeilijk, of zelfs onmogelijk om het dagelijkse leven weer op te pakken. Geschat wordt dat er in ons land momenteel zo’n 250.000 kankerpatiënten en oud-kankerpatienten met chronische vermoeidheid kampen.

Er worden al heel lang allerlei ondersteunende programma’s aan de vermoeide oud-kankerpatiënten aangeboden, en sinds enkele jaren gebeurt dat ook digitaal via apps. Untire is zo’n app, die speciaal is ontworpen om vermoeidheid bij oud-kankerpatiënten tegen te gaan. Door de gebruikers mentaal en fysiek te activeren wil Untire de vicieuze cirkel van vermoeidheid en lusteloosheid doorbreken.

Laagdrempelig

En dat lijkt te werken, stelden de Groningse onderzoekers vast. Mensen die de app gebruiken werd gevraagd om hun vermoeidheidsgevoel een score te geven. Het blijkt dat de meeste mensen na 12 weken significant minder vermoeidheidsklachten melden, en dat heeft een positieve weerslag op de score die zij geven aan de algehele kwaliteit van leven. Mensen die de app regelmatig gebruiken, boeken de meeste vooruitgang. “Drie tot negen keer de app gebruiken leidt al tot goede resultaten”, zegt UMCG-onderzoeker Simon Spahrkäs. Daarmee is een laagdrempelige mHealth oplossing zoals Untire een effectieve behandelingsmogelijkheid naast de bestaande face-to-face therapie of therapeutgeleide online interventies.”

In het onderzoek werden 800 mensen gevolgd, en daarvan was 60% al helemaal uitbehandeld. Bijna 10% van de proefpersonen had eerder al professionele hulp gekregen bij het bestrijden van hun vermoeidheid. De studie werd zo opgezet dat 66% van de deelnemers de mogelijkheid kreeg om meteen met het gebruik van Untire te starten, de overige deelnemers kregen 12 weken later toegang tot de app. Bij baseline, en na 4, 8 en 12 weken werd gemeten hoe vermoeid de deelnemers zich voelden en hoe ze hun kwaliteit van leven inschatten.

Untire is een van oorsprong Nederlandse app. Sinds de lancering in 2018 zijn er al meer dan 27.000 gebruikers. Untire is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. In de app krijgen gebruikers informatie –soms in de vorm van animatiefimpjes- maar ook beweegoefeningen, ontspanningsoefeningen en dagelijks positieve affirmaties. Daarnaast is er binnen de app een besloten platform waar gebruikers ervaringen met elkaar kunnen delen. Untire is ontwikkeld door in psycho-oncologie gespecialiseerde psychologen, patiënten en onderzoekers. Untire is kosteloos te downloaden en te gebruiken.

Meer informatie

Lees hier het persbericht van UMCG.

Bezoek de website van Untire.

Referentie

Spahrkäs, SS, Looijmans, A, Sanderman, R, Hagedoorn, M. Beating cancer‐related fatigue with the Untire mobile app: Results from a waiting‐list randomized controlled trial. Psycho‐Oncology. 2020; 1– 12. https://doi.org/10.1002/pon.5492