Nederlands ziekenhuis lanceert wereldprimeur: VR App Store voor zorg

maart 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
smart attractive asian man vr with examine human body system health and technology ideas concept

Virtual Reality (VR) rukt enorm op in de zorg, en op allerlei gebieden worden de slimme computerbrillen met ingebouwde monitoren ingezet. In 70% van de Nederlandse ziekenhuizen wordt VR al op de een of andere manier toegepast. Soms gaat het om virtuele hulpmiddelen bij de opleiding van het personeel, andere keren wordt de VR ingezet voor de patiënten, bijvoorbeeld als pijnbestrijding. Nu is er zelfs een speciale VR App Store in het leven geroepen, speciaal voor de zorg. Een wereldprimeur, op initiatief van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en techbedrijf SyncVR Medical.

Reviews

In die App Store, genaamd SyncVR Medical Platform, worden alle relevante VR-apps van aanbieders in de Europese gezondheidszorg opgenomen. Daarnaast is het ook een plek waar de gebruikers van de apps ervaringen delen door middel van het plaatsen van reviews. De App Store bevat VR-apps in allerlei categorieën, zoals pijnmanagement, stressverlaging, revalidatie, maar ook opleidingen en trainingen. Per app wordt ook aangegeven voor welke doelgroep de app bedoeld is, en welke hardware er nodig is om de app te draaien.

Op dit moment (1 maart 2021) zijn er 17 apps in de store te vinden. Zij richten zich onder andere op pijnbeheersing (Reducept), logopedie (Peili Vision) en revalidatie (SyncVR Fit). Er zijn zelfs VR games ontwikkeld voor jonge patiënten, maar ook voor dementerenden.

Link met EPD

Het is de bedoeling dat SyncVR Medical Platform ook een link krijgt met het elektronisch patiënten dossier (EPD). Zodoende kan op afstand bijgehouden worden wat de patiënten met de VR-content doen, hoe lang en hoe vaak ze er gebruik van maken, en eventueel wat hun bevindingen zijn. Ook kunnen patiënten hun pijnscores rapporteren.

Meer informatie

Bezoek SyncVR Medical Platform, de VR App Store voor de zorg.

Lees het persbericht van de Sint-Maartenskliniek in Nijmegen.