MRI-scan wordt een stukje minder eng dankzij speciaal bouwpakket van LEGO

februari 2022 Beter Leven Willem van Altena

Een MRI-scan ondergaan is geen pretje. Je moet doodstil blijven liggen in een soort metalen koker terwijl er van alles om je heen bromt en gonst. Voor volwassen patiënten is dat al een stressvolle ervaring, maar in elk geval begrijpt een volwassene wel wat er gebeurt en waarom zo’n scan nodig is. Voor kinderen is dat een heel ander verhaal. Maar dankzij LEGO wordt de angst misschien toch een beetje weggenomen. Al bouwende en spelende leren kinderen van alles over de scan die ze later ondergaan, en wordt hun angst steentje voor steentje beteugeld.

Niet te koop

Bijzonder is dat LEGO de MRI-scanner bouwpakketten niet voor de verkoop heeft gemaakt. In het kader van het Local Community Engagement programma ondersteunt de speelgoedgigant allerlei sociale initiatieven. LEGO-employees over de hele wereld zijn inmiddels al volop bezig met het bouwen van de MRI sets om ze vervolgens aan lokale ziekenhuizen te doneren.

Met behulp van de LEGO-modellen van de MRI-scanner kunnen zorgmedewerkers kinderen op hun gemak stellen. Een echte MRI-scanner kan niet zomaar even uit elkaar gehaald worden om te laten zien hoe hij werkt, maar met de LEGO-versie kan dat wel. Zo kunnen kinderen ook iets van het binnenwerk van de apparatuur bekijken. De MRI-scanner van LEGO bevat twee kamers: in de ene kamer bevindt zich de MRI-scanner, in de kamer ernaast wordt het apparaat op afstand bediend door technici en zorgverleners. Het kleurschema is wit, grijs en turquoise, een beetje zoals ziekenhuizen er doorgaans uitzien.

Europese primeur

De MRI-scanner is ontwikkeld in samenwerking met een ziekenhuis in New York en met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daar hebben radioloog dr. Erik Ranschaert en kinderarts dr. Edgar van Mil samen met Health2Business ervoor gezorgd dat hun ziekenhuis de Europese primeur van de LEGO MRI-scanner heeft. Het is de bedoeling dat kinderen na afloop de LEGO-set mee naar huis mogen nemen.