Medisch specialisten richten eigen politieke partij NLBeter op

november 2019 Actueel Willem van Altena

Cardioloog Janneke Wittekoek, psychiater Esther van Fenema en longarts Wanda de Kanter hebben op 8 november een nieuwe politieke partij gelanceerd: NLBeter. Er verandert te weinig in de nationale aanpak van de zorg, vinden de drie. Conclusie: alleen van binnenuit kan de Haagse politiek aangestuurd worden. En daarom doet NLBeter in mei 2021 mee aan de verkiezingen.

“Ondanks alle acties, manifesten en oproepen wordt er in Den Haag onvoldoende naar ons geluisterd en dat doet pijn”, meldt het drietal op de website van de partij. “Want wij zien dagelijks in onze spreekkamers de gevolgen van een falend systeem voor de mensen die de zorg echt nodig hebben. Patiënten en hun omgeving die de dupe zijn van te weinig handen aan het bed, te weinig aandacht en oplopende wachtlijsten.”

Focus op preventie

De artsen-annex-politici signaleren ook dat steeds meer zorgprofessionals het vak verlaten, wat de werkdruk voor de achterblijvers alleen maar verhoogt. Het drietal denkt de zorgkosten en de wachtlijsten de baas te kunnen worden door veel meer focus te leggen op preventie en leefstijl. “Wij willen juist dat gezondheid beloond wordt in plaats van ziekte.”

Lees meer over NLBeter op hun eigen website.