KWF lampionactie herdenkt dierbaren met kanker door een hart van licht

november 2020 In Actie Willem van Altena

Kanker is een ziekte die vroeg of laat 1 op de 3 Nederlanders treft. Een ingrijpende ziekte voor patiënten en hun omgeving. De ziekte raakt vrijwel iedereen, direct of indirect. Sinds 2016 organiseert KWF elk jaar in de donkere dagen voor kerst een lampionactie. Mensen kunnen een lampion doneren om een dierbare te herdenken, en die worden dan op een bijzondere locatie geplaatst. Symbolisch zorgen de lampionnen voor licht in de duisternis.

Vanaf maandag 16 november kunnen mensen via de website van KWF een lampion doneren voor een dierbare. Hun naam wordt op de lampion afgedrukt en op 20 december zal er een lichtje met zijn of haar naam branden op een unieke plek ergens in Nederland. Die locatie wordt altijd zorgvuldig geheim gehouden.

Lint van licht

De KWF lampionactie wordt sinds 2016 gehouden. De eerste editie vond plaats langs de Afsluitdijk waar meer dan 6.000 lampionnen een 32 kilometer lang lint van licht van Friesland tot Noord-Holland vormden. In 2017 was het geografische hart van Nederland de uitverkoren plek, ergens bij Lunteren. Daar stonden toen ruim 11.000 lampionnen opgesteld in de vorm van een gigantisch hart. Een jaar later was paleis Soestdijk aan de beurt waar meer dan 24.000 lampionnen brandden in de paleistuin. En vorig jaar was het Olympisch Stadion in Amsterdam de aangewezen plaats, met bijna evenveel lampionnen als het jaar ervoor.

Er is ook een speciaal lied uitgebracht voor ‘Nederland geeft licht’. DJ Brennan Heart, Christon en Metropole Orkest maakten een bijzondere versie van ‘Hold on to Tomorrow’.

Beluister het nummer hier via Spotify.

Meer informatie

Bezoek de ‘Nederland geeft licht’ pagina op de website van KWF. Vanaf 16 november kun je via deze website een lampion sponsoren.